Hyppää sisältöön

Porin prikaati harjoittelee suojelutoimintaa

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 10.9.2020 14.06
Tiedote
Kaksi suojavarusteisiin pukeutunutta suojelujoukkueen sotilasta harjoittelee vaarallisten aineiden tunnistamista.

Porin prikaati järjestää Suojelun erikoisosaston (SEO) kertausharjoituksen Satakunta - Varsinais-Suomi - Helsinki välisellä alueella 14.–25.9.2020. Harjoituksen alussa toiminta keskittyy kokonaisuudessaan Säkylän varuskuntaan ja sen lähiharjoitusalueelle. Sunnuntaista 20.9. alkaen toiminta laajenee Pori - Loimaa - Säkylä alueelle sekä Helsinkiin. Harjoituksen aiheena on kemiallisten, biologisten, radiologisten ja ydinperäisten uhkien (CBRN-uhat) torjuminen sekä niiden rajoittaminen.

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 65 henkilöä, joista 44 on reserviläisiä. Mukana on myös muutamia varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa. Harjoituksessa on suojelutiedusteluun, näytteenottoon ja analysointiin sekä henkilöstön ja materiaalin puhdistamiseen soveltuvaa henkilöstöä ja kalustoa, joista muodostetaan Suojelujoukkue ja Kenttälaboratoriojoukkue. Tavoitteena on harjaannuttaa joukkueita erilaisiin CBRN-tehtäviin. Samalla reserviläisten suojeluosaamista ylläpidetään kouluttamalla uusia välineitä ja päivityksiä.

Harjoituksessa käytetään kuntien ja kaupunkien omistuksessa olevia kiinteistöjä ja alueita, joita ovat muun muassa käytöstä poistetut kiinteistöt. Toiminta näkyy pääasiassa kohteiden ympäristössä liikkuvina sotilasajoneuvoina sekä harjoitukseen osallistuvana henkilöstönä suojavarusteineen. Harjoituksen aikana Kenttälaboratoriojoukkueen suorituskykyä tullaan testaamaan myös COVID-19-näytteiden analysoinnissa Helsingissä. 

Harjoitustoiminta tai siitä aiheutuva melu ei aiheuta varaa ulkopuoliselle eikä harjoitusjoukko käytä paukkupatruunoita. Kertausharjoitukseen liittyvät rynnäkkökivääri- ja pistooliammunnat toteutetaan Puolustusvoimien ampuma-alueilla erikseen harjoituksen aikana.