Hyppää sisältöön

Puhdas vesi parantaa elinoloja

Maavoimat
Julkaisuajankohta 7.9.2016 12.39
Tiedote

Puhdas vesi on yksi elämän perusedellytyksistä ja ehto terveenä pysymiselle. Puhtaan veden saannin turvaamiseksi on suomalais-irlantilainen pataljoona yhteistyössä Aytarunin kaupungin kanssa hankkinut vedenpuhdistamon Etelä-Libanoniin.

3.9.2016 järjestettiin vedenpuhdistamon käyttöönottotilaisuus Aytarunin kaupungissa Etelä-Libanonissa. Tilaisuudessa olivat läsnä suomalais-irlantilaisen pataljoonan (FINIRISHBATT) komentaja everstiluutnantti Vesa Vainio, Aytarunin pormestari Salim Mourad ja muita paikallisia edustajia sekä rauhanturvaajia. Tilaisuudessa paljastettiin myös laatta projektin valmistumisen kunniaksi. Vedenpuhdistamon saaminen kaupunkiin kuului pataljoonan siviili-sotilasyhteistyön (CIMIC) osaston quick impact-projekteihin (QIP).

FINIRISHBATT toteuttaa työssään YK:n mandaattia tukemalla Libanonin kansalaisia turvallisen ja vakaan elinympäristön saavuttamiseksi. CIMIC-projekteilla pataljoona toteuttaa yhtä tehtäväänsä, paikallisväestön avustamista, ja lisää samalla UNIFIL-joukkojen tunnettavuutta ja hyväksyntää alueella paikallisten keskuudessa.

Vuonna 2010 YK:n yleiskokouksessa puhdas vesi ja viemäriverkosto julistettiin ihmisoikeudeksi. Puhtaalla vedellä on siis tärkeä rooli paikallisväestön elinolosuhteiden parantamisessa. Erilaiset veteen liittyvät projektit ovatkin keskeisessä roolissa pataljoonan CIMIC-toiminnassa. Työtä tehdään yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa, ja pataljoona ja Aytarunin kaupunki jakavat pitkän sekä menestyksekkään yhteisen historian tältä osin. Puheessaan pormestari Mourad kiitti FINIRISHBATT:ia sen tuesta ja avusta järjestää Aytaruniin puhdasta vettä.

Projekti toteutettiin yhteistyössä Suomen ja Irlannin valtioiden sekä Aytarunin pormestarin ja kunnanvaltuuston kanssa.

´