Hyppää sisältöön

Maavoimien komentaja: Puolustuksen etuvartio

Maavoimat
Julkaisuajankohta 14.12.2017 9.30 | Julkaistu suomeksi 14.12.2017 klo 9.36
Tiedote

Maavoimien varusmiespohjaiset valmiusyksiköt luotiin puolustuksemme etuvartioksi muuttuneessa turvallisuusympäristössä.

Puolustuksen etuvartio -nimitystä käytettiin aikoinaan myös talvisodan suojajoukoista, jotka nekin perustuivat varusmiehiin ja palkattuun henkilöstöön. Valmiusyksikkökonseptissamme ei siis ole mitään uutta mutta uudistettua kylläkin.

On suurta viisautta käyttää valmiudellisina elementteinä niitä osia, jotka ovat jatkuvasti käytössämme. Tämä viisaus painui unohduksiin kylmän sodan päättyessä ja on nyt uudelleen henkiin herätetty. Varusmiehissä ja vapaaehtoista palvelusta suorittavissa naisissa on suuri voimavara, jota kannattaa hyödyntää mahdollisimman hyvin. Tämäkin on osoitus yleisen asevelvollisuuden toimivuudesta ja sen antamista mahdollisuuksista.

Valmiusyksiköt koostuvat Maavoimien keskeisimmistä suorituskyvyistä ja kattavat kaikki aselajit sekä toimialat. Luotu konsepti on lisännyt myös aselajien keskinäistä yhteistoimintaa. Valmiusyksikkökonseptia kehitetään edelleen saatujen kokemusten perusteella. Varmaa on vain se, että olemme valinneet oikean tien, jota vahvistetaan ja levennetään.

Maavoimat ei toimi umpiossa. Meri- ja Ilmavoimien sekä logistiikan tuki Maavoimien valmiusyksiköille on keskeinen osa yhteistä suorituskykyä. Harjoituksissa – ja erityisesti suurissa harjoituksissa – voimme harjoitella kokonaisuuden toimivuutta. Joulukuun alussa päättynyt Uusimaa 17 -pääsotaharjoitus oli hyvin toimiva esimerkki tällaisesta yhteistoiminnasta.

Ensimmäinen valmiusyksikköikäluokka on kotiutumisen kynnyksellä. Pitkin kulunutta vuotta olen seurannut valmiusyksiköiden koulutusta ja haastellut niihin kuuluvien varusmiesten ja henkilökuntaan kuuluvien kanssa. Olen aistinut motivoituneisuutta, innokkuutta ja ammattitaitoa – poikkeuksetta. Omia havaintojani tukevat valmiusyksiköihin kuuluville tehdyt palautekyselyt, jotka osoittavat korkeaa sitoutuneisuuden tasoa.

Joulun kynnyksellä ensimmäinen valmiusyksikköikäluokka luovuttaa valmiusvastuun seuraajilleen. Vastuu on suuri, mutta joukko on hyvin koulutettu ja valmis ottamaan harteilleen puolustuksen etuvartion mittavan tehtävän. Luottamukseni niin valmiusyksiköihin kuin muihinkin varusmiehiin ja henkilökuntaan on vankkumaton.

 

Maavoimien komentaja,
kenraalimajuri Petri Hulkko

 

Lue lisää valmiusyksiköistä tästä.
´