Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat, pelastuslaitos ja poliisi viilasivat yhteistoimintaa onnettomuusharjoituksessa

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 7.9.2023 8.56
Tiedote

Riihimäellä treenattiin keskiviikkona viranomaisyhteistyötä kuvitellussa tapahtumassa, jossa Puolustusvoimat, Kanta-Hämeen pelastuslaitos ja Hämeen poliisi harjoittelivat yhteistoimintaa räjähdyksestä aiheutuneen kemikaalivuodon aikana.

Hälytysääni ujeltaa ja savua tupruttaa ulos lastauslaiturin oviluukuista. Seuraavaksi ulos ilmestyy ihmisiä, jotka maalautuvat sinisiksi Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen vilkkuvien valojen loisteessa. Valtaosa hallin väestä on kokoontunut kukkulalle, mutta kaikki eivät pääse ulos omin jaloin. Osa kompuroi henkeään haukkoen pelastusväen saattelemana.

-Apua! En näe mitään! Mihin te viette minua, huutaa harjoituksessa loukkaantunutta siviiliä esittänyt henkilö.

Käynnissä on VALPAS 23 -viranomaisharjoitus, jossa viilataan Puolustusvoimien, poliisin ja pelastuslaitoksen valmiuksia toimia yhdessä tehokkaasti. Puolustusvoimat on ottanut valvontaansa kaikki teollisuushalliin johtavat kulkuväylät, jotta pelastajat voivat keskittyä omaan työhönsä.

Kuvitellussa kaasuvuodossa loukkaantunutta saattaa kaksi savusukeltajaa.

-Ei hätää, apu on lähellä, rauhoittelee pelastaja ja ohjaa henkilön vartioidulle ensiaputeltalle, jossa häntä vastassa on kaksi suojapukuun pukeutunutta ensihoitajaa. Paikalla on useita poliisi- ja pelastusyksiköitä ambulansseineen.

 

Realistinen harjoitus

Reserviläinen, korpraali Santeri Yliniemelä Sotilaspoliisikomppaniasta, oli harjoituksessa muun muassa ensiaputeltan vartijana. Vaikka uni oli jäänyt vähemmälle reservin kertausharjoituksissa, kuvailee Niemelä harjoitusta ja fiiliksiään sanalla ”hyvä”.

- Varusmiespalveluksen aikana tuli stressattua perusasioista. Enää ei tarvitse, kun ne ovat hallussa, ja tietää mitä tekee. Kaikki tapahtuu niin sanotusti lihasmuistista, Yliniemelä kertoo.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen tarkkailija kuvailee keskiviikon harjoitusta totuudenmukaiseksi.

- Puolustusvoimien kanssa viestiliikenne ja muukin yhteistyö sujui varsin hyvin, hän kiteyttää.

Kriisitilanteissa viestinnän onnistuminen ratkaisee paljon.

 

 

Puolustusvoimien, viranomaisten ja kolmannen sektorin yhteistyö on tärkeä osa Kanta-Häme 2/23 -paikallispuolustusharjoitusta. Harjoituksessa on lisäksi mukana julkiselta sektorilta poliisin, pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveysalan viranomaisia. Myös kolmas sektori on nyt ensimmäistä kertaa laajana joukkona näkyvästi mukana kaupunkien ja kuntien ja näiden alueellisten toimijoiden voimin. Päivän harjoitusta käsiteltiin myös VALPAS-23 harjoituksen iltatapahtumassa Riihimäellä.

Paikallispuolustusharjoitusta kestää perjantaihin saakka.

Kanta-Häme Keski-Suomi Pirkanmaa Päijät-Häme
´