Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat valmistelee raskaan raketinheittimen ampumatarvikkeiden hankintaa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 18.2.2021 15.35
Tiedote
Raskas raketinheitin ampuu

Puolustusvoimat valmistelee raskaan raketinheitinjärjestelmän aluevaikutteisten ampumatarvikkeiden (ER GMLRS AW) ja pistemaaliin vaikuttavien ampumatarvikkeiden (ER GMLRS UNITARY) hankintaa. Hankintaa koskeva tarjouspyyntö on ollut käsittelyssä Yhdysvaltain kongressissa.

Nyt valmistelussa oleva ampumatarvikehankinta (ER GMLRS) parantaa merkittävästi raskaiden raketinheittimien suorituskykyä ja pidentää niiden kantamaa. Vaikuttavuudeltaan ER GMLRS- AW- ja UNITARY-ampumatarvikkeet vastaavat jo vuonna 2016 Puolustusvoimien hankkimia GMLRS AW- ja UNITARY-ampumatarvikkeita.
 

Uusien ohjautuvien ampumatarvikkeiden hankinnalla mahdollistetaan vuonna 2006 hankittujen raskaiden raketinheittimien entistä tehokkaampi käyttö sekä monipuolistetaan raskaiden raketinheittimien ampumatarvikevalikoimaa. Ohjautuvien ampumatarvikkeiden käyttö on mahdollista vuosina 2012 - 2015 heittimiin tehdyn ammunnanhallinnan päivityksen vuoksi.


Aluevaikutteinen ampumatarvike levittää sirpaleita räjähtäessään kohteen yläpuolella. Pistemaaliin vaikuttavan ampumatarvikkeen vaikutus sen sijaan perustuu räjähdys- ja painevaikutukseen. Molempien ampumatarvikkeiden kantama on noin 150 kilometriä. Tuote on kansainvälisen rypäleaseita koskevan Oslon sopimuksen mukainen.


Tavoitteena on, että hankintasopimus solmitaan kuluvan vuoden aikana. Hankintojen toimitukset alkavat arvion mukaan vuonna 2024. 

Puolustusministeriö tiedotti asiasta 18.2.2021.
 

´