Hyppää sisältöön

Rauhallisesti ja suunnitellusti – harjoitusturvallisuudessa asenne ratkaisee

Maavoimat
Julkaisuajankohta 18.5.2023 17.16
Tiedote
Henkilökuva ADEX123-harjoituksen turvallisuuspäälliköstä, vääpeli Miikka Silonsaaresta.

ADEX123 -ilmapuolustusharjoituksen kokonaisturvallisuus koostuu liikenne-, henkilö- ja ennen kaikkea ampumaturvallisuudesta. Ilmapuolustusharjoituksen pitkä historia Lohtajalla takaa sen, että riskit on tunnistettu erittäin hyvin. Kukin harjoitus on kuitenkin juuri niin turvallinen kuin osallistujat itse siitä tekevät.

Kun on kyse turvallisuudesta, asiat pitää tehdä rauhallisesti ja suunnitellusti. Perusta turvalliselle harjoitukselle luodaan jo kotitukikohdissa, perehtymällä harjoituskäskyyn ja omaksumalla erityisesti ne asiat, jotka koskevat omaa toimintaa harjoituksen aikana.

-    Sanotaan, että koskaan ei ole kiire olla turvallinen, painottaa ADEX123 -harjoituksen turvallisuuspäällikkö, vääpeli Miikka Silonsaari. Kiire altistaa kaikenlaisille tapaturmille, ja hosumalla saa harvoin hyvää jälkeä aikaan.

Usein tärkein turvallisuustekijä onkin korvien välissä. Kun harjoitukseen tullaan oikealla asenteella, turvallisuusnäkökulmatkin pysyvät mielessä joka tilanteessa ja kaikissa olosuhteissa.

-    Se, että miettii mitä itse voi tehdä kaikkien muidenkin turvallisuuden parantamiseksi, on hyvä tapa lähestyä asiaa, ohjaa Silonsaari.   


Pelastusorganisaatio suorittaa operatiivista toimintaa

ADEX123 -ilmapuolustusharjoituksella on oma turvallisuus- ja pelastusorganisaatio, joka kykenee reagoimaan nopeasti kaikkiin mahdollisiin hälytystapahtumiin. Ilmatorjuntajoukot ovat harjoitelleet Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella jo vuosia, minkä ansiosta riskit on tunnistettu ja varautumisen taso on erinomainen.

-    Tämä alue on kuin yksi varuskunta meille puolentoista viikon ajan, kuvailee turvallisuuspäällikkö Silonsaari. Hälytyksen tullessa pystymme käytännössä hoitamaan kaikki mahdolliset poikkeustilanteet samalla tavoin kuin kotivaruskunnassakin, vaikka olemmekin täällä keskellä Vattajanniemeä.
 

Harjoituksen turvallisuus- ja pelastusorganisaatio ei ole Lohtajalla harjoittelemassa vaan toteuttamassa operatiivista tehtäväänsä.

-    Me emme osallistu sotaharjoitukseen harjoitusjoukkona, vaan olemme suorittamassa operatiivista vartiointi -ja turvallisuustoimintaa, joka tehtävänä eristää alue ja huolehtia alueen yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta. 
 

Teksti: Laura Kaipainen
Kuvat: Aune Pihlaste

Ilmatorjunta
´