Hyppää sisältöön

Reccex22 — Pohjoismaisten erikoisosastojen yhteistoimintaa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 20.9.2022 10.16
Tiedote

Ruotsin puolustusvoimien CBRN-koulutuskeskus järjesti RECCEX22 harjoituksen 5.—15.9.2022 Ruotsin Uumajassa.

Harjoituksen tavoitteena oli harjaantua CBRN (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear) uhkien torjunnassa monikansallisilla joukoilla.

Pohjoismaiset CBRN-osastot ovat vuodesta 2009 asti harjoitelleet yhdessä osana Nordefcon-yhteistyötä.

Lisäksi harjoituksen tavoitteena oli kehittää erikoisosastojemme suoritus- ja toimeenpanokykyä sekä valmiutta toimia osana kansainvälistä ympäristöä.

Harjoitukseen osallistui yhteensä noin 70 sotilasta ja siviiliä Ruotsin puolustusvoimien lisäksi Norjan ja Tanskan puolustusvoimista sekä Ruotsin poliisista ja pelastuslaitoksesta. Porin prikaatin johtama suomalainen harjoitusjoukko koostui suojelun sekä raivaamisen erikoisosastoihin kuuluvista henkilökunnan, reserviläisten ja varusmiesten joukosta. Harjoitus on osa Puolustusvoimien kansainvälistä CBT-harjoitustoimintaa Pohjoismaissa.

Reccex 22 -harjoituksessa SEO ja REO integroitiin osaksi monikansallista suojelujoukkoa. Harjoituksessa harjoiteltiin kemiallisten, biologisten sekä säteilyuhkien tiedustelua, näytteenottoa sekä puhdistamista. Osa harjoitteista toteutettiin oikeilla taisteluaineilla (Live Agent Training, LAT).

Norjalaisia CBRN-tiedustelijoita suomalaisella puhdistuslinjastolla.

—Suomalaisen joukon korkea koulutustaso näkyi harjoituksessa onnistunein suorituksin. Joukot pääsivät harjaantumaan monipuolisissa tehtävissä ja toteuttamaan päivittäistä yhteistoimintaa pohjoismaisten kumppaneiden kanssa. RECCEX-harjoituksia on järjestetty vuodesta 2009 alkaen. Pitkäjänteisen työn tulokset näkyvät sujuvana yhteistyönä pohjoismaisten CBRN-kollegoiden kanssa, harjoituksen kansallisena vanhimpana toiminut kapteeni Karri Kinisjärvi kertoo.

Suomen CBRN tiedustelupartion johtaja antaa tiedusteluperusteita ruotsalaiselle ja norjalaiselle CBRN tiedustelupartiolle.

Norjalainen CBRN-tiedustelija esittelee tiedustelun tuloksia Suomen SIBCRA-näytteenottopartion johtajalle.

Suomen CBRN-tiedustelupartion johtaja antaa tiedusteluperusteita ruotsalaiselle ja norjalaiselle CBRN-tiedustelupartiolle

 

Harjoittelemalla kumppanimaiden kanssa vahvistamme joukkojen osaamista ja yhteensopivuutta osana kansainvälistä joukkoa.

 

´