Hyppää sisältöön

Taistelupioneerijoukkue näyttää osaamistaan Kevadtormissa

Julkaisuajankohta 20.5.2017 10.04
Tiedote
Sotilaat nousevat panssariajoneuvon kyydistä

Porin prikaati tarjoaa varusmiehille kansainvälistä valmiusjoukkokoulutusta (SKVJ). Jokaiselle koulutuksen käyneelle pyritään jo koulutuksen aikana tai mahdollisimman nopeasti sen jälkeen tarjoamaan mahdollisuus osallistua kansainväliseen harjoitukseen joko Suomessa tai ulkomailla. Kevadtorm 2017 -harjoitus Virossa on tarjonnut suomalaisista reserviläisistä muodostetulle taistelupioneerijoukkueelle mahdollisuuden harjoitella toimintaa kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Suomalaisista reserviläisistä muodostettu, Leguan-silta-ajoneuvolla vahvennettu taistelupioneerijoukkue on päässyt tositoimiin Viron asevoimien tämän vuoden suurimmassa sotaharjoituksessa Kevadtorm 2017:ssa. Yli 9000 sotilaan monikansallinen harjoitus tarjoaa hyvät mahdollisuudet harjoitella toimintaa suuressa kokoonpanossa.

- Tämä harjoitus on ollut erittäin hyvä meidän joukkueellemme ja olemme onnistuneet tehtävissämme hyvin tähän asti. Vaikka maasto- ja keliolosuhteet ovat samanlaiset kuin Suomessa, tämä harjoitus eroaa aiemmista harjoituksistamme koska nyt taistelemme yhdessä monikansallisten joukkojen kanssa ja vastustajanamme on monikansallinen prikaati, kertoo joukkueen lääkintämies alikersantti Aleksis Villanen.

Sotilas kantaa telamiinoja

Suomalaiset reserviläiset osaavia ja motivoituneita


Taistelupioneerijoukkueen valmiusjoukkokoulutus on sisältänyt muun muassa pioneerikoulutuksen osalta liikkeenedistämistä ja suluttamista. Lisäksi joukkueelle on koulutettu kansainvälisessä toimintaympäristössä tarvittavia sotilastaitoja, joita ovat esimerkiksi mellakoivien joukkojen hallinta ja kansainvälinen viestitoiminta. Suurin osa koulutuksesta on järjestetty englanniksi. Vaativa koulutus kantaa nyt hedelmää, kun pioneerit ovat päässeet näyttämään osaamistaan.

- Harjoituksessa on eri kansallisuuksia, joukkoja, ideoita ja tapoja tehdä asioita. On aina mielenkiintoista nähdä, kuinka eri kulttuurit toimivat yhdessä ja minkälaisia toimintatapoja heillä on. Toivottavasti pääsen joku päivä uudelleen tällaiseen harjoitukseen, kertoo 2. ryhmän johtaja alikersantti Juhani Juujärvi.

Alikersantit Juhani Juujärvi ja Aleksis Villanen

Harjoitus kehittää tulevaa koulutusta

Kevadtorm 2017 -harjoituksessa saadaan myös arvokasta tietoa taistelumenetelmien ja suomalaisen valmiusjoukkokoulutuksen kehittämiseksi pioneerikoulutuksen osalta.

- Ykkösasiana tässä harjoituksessa on yhteensopivuus muiden pioneerijoukkojen kanssa taktiikan ja toimintamenetelmien osalta sekä tuettavien että monikansallisten joukkojen kanssa. Nämä kokemukset voimme hyödyntää, kun valmistaudumme tuleviin kansainvälisiin harjoituksiin. Seuraava harjoituksemme, Saber Strike alkaa jo muutaman viikon kulutta täällä Virossa. Tänä vuonna harjoittelemme taistelupioneerijoukkueilla kansainvälisissä harjoituksissa, ensi vuonna on tarkoitus osallistua yhteen monikansalliseen harjoitukseen taistelupioneerikomppanialla, kertoo pioneeri- ja viestipataljoonan komentaja everstiluutnantti Tero Savonen Porin prikaatista.

´