Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Reserviläisten osaamista kehitetään kertausharjoituksissa

Jääkäriprikaati
27.11.2020 14.17
Uutinen
Kymmenen reserviläistä kävelee lumisateessa, he ovat menossa hakemaan kertausharjoitusvarustusta varastolta. Resreviläisillä on kasvomaskit.

Jääkäriprikaatin PUUKKO 20 -taisteluharjoitus alkoi torstaina 26.11. perustamiskeskuksen kertausharjoituksella. Perustamiskeskus vastaanottaa loppuviikon aikana reserviläiset, perustaa harjoitukseen osallistuvat taisteluosaston reserviläisjoukot ja luovuttaa ne operatiiviselle käyttäjälle.

Kertausharjoitukset ovat tärkeä osa PUUKKO 20 -taisteluharjoitusta, jonka tavoitteena on kehittää varusmiesten, reserviläisten ja henkilökunnan osaamista johtamisessa, taistelutekniikassa ja -taktiikassa sekä aselajien välisessä yhteistoiminnassa, erityisesti ilmatorjunnan ja jalkaväkijoukkojen kesken Pohjois-Suomen alueella.

Perustamiskeskuksen reserviläiset kutsutaan harjoittelemaan omaa sodan ajan tehtäväänsä säännöllisesti, koska joukkojen perustaminen vaatii onnistuakseen tarkkaa suunnittelua ja reserviläisten saumatonta yhteistyötä sekä tietämystä perustettavista joukoista muun muassa materiaalin ja ajoneuvojen osalta. 

Reservin kapteeni Arto Laitinen tarkastaa harjoitukseen saapuvan henkilöllisyyden.

Reservin kapteeni Arto Laitinen tarkastaa harjoitukseen saapuvan henkilöllisyyden.

Kapteeni Arto Laitinen saapui Sodankylän varuskuntaan jo keskiviikkoiltana noin 700 km päästä Keski-Suomesta. Kertausharjoitusvuorokausia hänelle on kertynyt perustamiskeskuksen harjoituksissa jo noin 70.
- Hyvillä mielin tänne tulin. Suurin osa reserviläisistä on tuttuja ja on mukava taas nähdä ja tärkeintä on hoitaa oma tehtävämme mahdollisimman hyvin ja turvallisesti. Kaikki koronaan liittyvät järjestelyt on hoidettu täällä erittäin hyvin ja porukat pidetään erillään. Ei tässä voi yhteiskunnasta eriytyä, pitää elämän jatkua koronasta huolimatta. 

Torniosta kertausharjoitukseen tullut, Lapin ammattikorkeakoulussa maa-, metsä- ja porotaloutta opettava, Maarit Timonen kertoi, että on aina mukava tulla uuteen porukkaan opettelemaan uusia asioita.
– Pysyy mielenkiinto tähän tekemiseen ja tavallaan myös motivaatio lähteä kertausharjoituksiin, kun tietää ettei tämä ole aina sitä samaa peruskauraa, vaan aina on jotain uutta haastetta ja uudet ihmiset. Täällä on mahdollisuus myös luoda uusia verkostoja ja löytää jopa siviilipuolellekin uusia kontakteja, niin kuin jo nyt olen täältä löytänyt.

Maarit Timonen katsoo kameraan, taustalla ampumataulut.

Maarit Timonen laski maskin vain kuvauksen ajaksi pois kasvoilta, turvallisen etäisyyden päässä kuvaajasta ja muista reserviläisistä. Reserviläiset noudattavat harjoituksessa tarkkoja ohjeistuksia maskien käytössä, käsien desinfioimisessa ja pesemisessä ja riittävien turvavälien pitämisessä. 

Reserviläisille ensimmäisenä päivänä esitelty Jääkäriprikaatin virtuaalikoulutusympäristö kiinnosti Timosta erityisesti, koska hän on kehittämässä siviilipuolelle vastaavaa metsäkonekoulutukseen.
– Oli hienoa kuulla vääpeli Asta Uusitalon kommentteja siitä, miten koulutuksessa oli luotu pedagoginen puoli niin, että se on mahdollisimman opettava, kouluttava ja motivoiva asioita opiskeleville.

Useita reserviläisiä tietokoneilla virtuaalikoulutusluokassa.
Timonen tuli harjoitukseen innokkaana oppimaan uutta ja avoimin mielin.
– Ei kannata ajatella, että taas menee viikko hukkaan, kun joutuu kertausharjoitukseen, vaan tulla avoimin mielin. Minäkin olen saanut jo ensimmäisenä päivänä, vaikka mitä ahaa-elämyksiä. Luonnossa liikkuminen on minusta aivan huippu juttu ja kun sen voi vielä yhdistää näihin armeijan juttuihin, niin aina paranee.

Kapteeni mittaa reserviläiseltä kuumeen otsasta.

Harjoitukseen tullessa kädet desinfioidaan heti ovella ja reserviläinen saa kertakäyttömaskin. Omia maskeja harjoituksessa ei saa käyttää. Kuume mitataan vasta asiakirjoja täytettäessä, ettei otsa ole pakkasesta "jäässä" ja kuumemittari anna väärää tulosta. 

Perustamiskeskuksen kertausharjoitukset toimivat yhteistyössä harjoitusta suunnittelevien ja tukevien osien kanssa. 
– Joukkojen perustaminen lähes täysimittaisina henkilöstön, materiaali ja ajoneuvojen osalta kuormittaa, mutta samalla parantaa huollon kykyä toteuttaa tukemistehtäviään. Reserviläisten tuki olemassa olevalle organisaatiolle on tärkeä ja arvokas osa harjoitusta, toteaa kertausharjoituksen johtaja kapteeni Nuutti Tarvainen.

Kaksi reserviläistä tutkii osumia maalitaulusta.

Reserviläiset ampuivat rynnäkkökivääriammunnat varuskunnan ampumaradalla. Kohdistuslaukausten jälkeen kerrattiin annetut ohjeet.  "Iskemät 5 cm vasemmalle, avaa etutähtäimen ruuvia vasemmalta kaksi napsautusta ja kiristä oikealle."

Jääkäriprikaatin taisteluharjoitus PUUKKO 20 järjestetään Sodankylä–Pokka–Tieva alueella 26.11.–4.12.2020. Harjoitus on myös joulukuussa kotiutuvien varusmiesten loppuharjoitus, joka harjoittaa ja testaa joukon taistelukestävyyttä sekä huolto- ja logistiikkaketjua Lapin vaativissa olosuhteissa.
Harjoitukseen osallistuu joukkoja Jääkäriprikaatista, Kainuun prikaatista, Lapin lennostosta, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Ilmasotakoulusta, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta ja Sotilaslääketieteen keskuksesta sekä reserviläisiä. Harjoitusjoukkojen kokonaisvahvuus on noin 1 170 henkilöä ja 320 ajoneuvoa. 
Harjoituksen johtaa Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Sami-Antti Takamaa.

Harjoitusta voi seurata sosiaalisen median kanavilla:
#PUUKKO20
Facebook.com/JaakariPR
Twitter.com/JaakariPR @JaakariPR
Instagram.com/maavoimat.fi

Harjoitukset ja ammunnat Joukko-osasto