Hyppää sisältöön

Reservin taito säilyy vain säännöllisesti kertaamalla

Karjalan prikaatiPanssariprikaatiPorin prikaati
Julkaisuajankohta 29.5.2021 16.27
Uutinen

Nuoli 21-harjoitus on suurimmalle osalle taistelevista joukoista ns loppusota ennen kesäkuista kotiutumista. Mukana on myös parin sadan hengen tiivis joukko reserviläisiä, jotka ovat saapuneet kertaamaan omaa sodan ajan tehtäväänsä. Kertausharjoitukset ovat välttämättömiä reservin taitojen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi.

Kertausharjoitukset ovat tärkeitä niin reserviläisille kuin kouluttajille

Harjoituksessa on mukana paljon ensikertalaisia kertaajia mutta myös niitä, jotka ovat omaehtoisesti osaamistaan vapaaehtoisissa harjoituksissa jo vahvistaneet. Nuoli 21-harjoituksen kertaajissa on tällä kertaa tiedusteluala vahvasti edustettuna. Tiedustelukomppanian toimintaa harjoitellaan yhteistoiminnassa Porin prikaatin ja Karjalan prikaatin kanssa. Mukana on sekä henkilökuntaa että reserviläisiä molemmista joukoista. 

Kertausharjoitukset ovat välttämättömiä reservin taitojen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi mutta vähintään yhtä tärkeitä ne ovat myös henkilökunnalle eli reserviläisten kouluttajille. Kertausharjoitukset tarjoavat henkilökunnalle mahdollisuuden kehittää omaa toimintaansa mutta myös toimia yhdessä oikeissa SA-kokoonpanoissa juuri niiden reserviläisten kanssa, joiden kanssa myös tositilanteessa toimittaisiin. 

Jo oli aikakin!

Vänrikki Risto Ruohonen (kuvassa alhaalla) Porista on saapunut ensimmäiseen kertausharjoitukseensa. Ruohonen edustaa Porin prikaatin Tiedustelukomppanian saapumiserää 1/17.  Vänrikki Ruohonen on insinööriopiskelija, joka toimii harjoituksessa oman sijoituksensa mukaisesti tiedusteluryhmän johtajana. Ruohosen palveluksesta on aikaa vierähtänyt reilut kolme vuotta, joten kertauskutsu tuli tarpeeseen  Vänrikki Risto Ruohonen

- Hyvä, että kutsu tuli, sillä yksityiskohdat alkavat unohtua, Ruohonen toteaa.  Kertaukseen saapunut muu ryhmä ei pääosin ole ennestään tuttua mutta muutama saman saapumiserän kaveri on harjoituksessa mukana.  Harjoituksen alku on ollut kiireistä, mm ampumatestit on suoritettu.

- Ammunta tulee tarpeeseen, että aseenkäsittely- ja ampumataito säilyy, Ruohonen kertoo.

- Ryhmän mieliala on hyvä ja kovasti odotamme, että pääsemme metsän rauhaan omaa tehtäväämme suorittamaan.  

Nuoli 21- harjoituksesta Ruohonen uskoo vievänsä siviiliin ainakin hieman erilaisen johtamiskokemuksen. Vänrikki Risto Ruohosen mielestä kertauskutsu olisi mieluinen yllätys tulevaisuudessakin.

Taidot tallella edelleen

Hieman erilaisessa tehtävässä kertausharjoitusta suorittaa panssarimies Pyry Salonen. Salonen on suorittanut palveluksensa Parolannummella Panssariprikaatin saapumiserässä 2/18 mutta nykyinen sijoitus on Karjalan prikaatissa. Panssarimies Salonen on taistelupanssarivaunu Leopard 2A6:n lataaja/ajaja. Salonen on Pohjankankaalla kuin kotonaan, sillä hänen loppusotansa tapahtui samaisella kankaalla Arrow 19 -harjoituksessa.  - Osallistuimme jo alkuvuodesta tähän harjoitukseen valmistavaan kertausharjoitukseen. Olen lisäksi käynyt kertaamassa vapaaehtoisessa harjoituksessa, Salonen kertoo.

- Reserviläisyys on hieno asia ja meillä reserviläisillä on todella hyvät mahdollisuudet osallistua vapaaehtoisiin harjoituksiin, jos omaa mielenkiintoa riittää, Pyry Salonen (vas.) summaa. Tällä miehistöllä olivat opit hyvin muistissa eli toimeen tarttuminen oli vaivatonta.  - Nyt odotellaan muita joukkoja, Salonen selvittää - Ja kertauskutsuja toivotaan jatkossakin, mies hymyilee.

Kyky ja halu oppia kohdallaan

Harjoituksen kouluttajien palaute reserviläisistä on yksimielisen positiivista; reserviläisillä on kova halu oppia uutta ja heillä on kyky oppia ja omaksua uusia asioita - ja asenne on se paras eli motivaatiota ja intoa löytyy. Nuoli 21 etenee ja myös reserviläisjoukot ovat siirtyneet taisteluvaiheeseen ja  tilanteenmukainen toiminta taistelusuunnitelman mukaan on alkanut.

´