Hyppää sisältöön

Sairastuneiden varusmiesten hoito Kaartin jääkärirykmentissä

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 22.3.2024 12.53
Tiedote

Useita kymmeniä Santahaminassa palvelevia asevelvollisia on sairastunut adenoviruksen aiheuttaman hengitystieinfektioon. Olemme koonneet alle tiedot siitä, miten sairastuneista varusmiehistä huolehditaan varuskunnassa. Tiedotteen lopussa kerromme myös, miten rykmenttiin ja varusmiesten terveydenhuoltoon saa yhteyden.

Sairastuneita varusmiehiä hoidetaan joko yksikössä vuodelevossa, kotihoidossa tai sairaalahoidossa.

Kotihoidon kriteerit ovat seuraavat:
1. Yleisvointi sallii siirtymisen kotihoitoon,
2. kotona on vastuullinen aikuinen ja 
3. kotona ei ole henkilöä, jolla on vakava sairaus, joka altistaisi henkilön saamaan vakavan taudinkuvan.

Kotihoidossa noudatetaan pisaravarotoimia ja hygieniatoimenpiteitä.

Varuskunnassa vuodelepoon määrättyjen potilaiden vointia seurataan lääkintämiehen toimesta kolmesti vuorokaudessa. Lääkintämies konsultoi tarvittaessa kenttäsairaanhoitajaa tai Kajaanin päivystävää sairaanhoitajaa. Jos potilaalla todetaan elintoimintahäiriö, potilas lähetetään päivystyksenä sairaalaan.

Terveysasemalla on tulevana viikonloppuna (22.-24.3.) viime viikonlopun mukaisesti kenttäsairaanhoitajapäivystys muutaman tunnin ajan lääkintämiehen tukena.

Vuodelepoon määrätyt potilaat ohjeistetaan ilmoittamaan voinnistaan omaisille. Aikuisten ihmisten terveystietoja ei ole lähtökohtaisesti lupa luovuttaa omaisille.

Varusmiesten perusyksiköt huolehtivat siitä, että vuodelevossa olevat potilaat saavat ruokaa ja juomaa. Jos potilas kokee, ettei hän saa riittävästi ravintoa tai nestettä tai ruokailu on jäänyt esimerkiksi nukkumisen vuoksi väliin, hänen pitää kertoa siitä esimerkiksi ryhmänjohtajalleen tai päivystäjälle.

Lomille lähteville varusmiehille annetaan ohjeistus terveysasemalta sairastumisen varalta.

Kaartin jääkärirykmentin yhteystiedot ja varusmiesten valtakunnallinen terveydenhuollon palvelunumero (24 h)

Kaartin jääkärirykmentin kotisivun yhteystietosivulta löytyvät muun muassa varuskunnan yleinen sähköpostiosoite sekä useiden rykmentin työntekijöiden sähköpostiosoitteet ja myös muutama suora puhelinnumero https://maavoimat.fi/kaartin-jaakarirykmentti/yhteystiedot. Tarvittaessa yhteyden rykmenttiin saa näiden yhteystietojen kautta.

Varusmiesten valtakunnallinen terveydenhuollon palvelunumero vastaa ympäri vuorokauden numerossa 0299 576 888.

Blogi Santahaminassa palvelevien varusmiesten terveyspalveluista (9/2022)

Olemme julkaisseet syksyllä 2022 blogin, jossa kerromme varusmiesten terveydenhuollon palveluista Santahaminassa. Blogissa on myös muistilista varusmiehille sairastumisen varalle.

´