Hyppää sisältöön

Santahaminasta löytyi merikotkan pesä

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 13.6.2022 10.43
Tiedote

Santahaminan taisteluampumaradan läheisyydestä löytyi Merikotkan pesä toukokuun alkupuolella. Saarella pesii parhaillaan myös kanahaukka. Merikotkan pesän löysi Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja, eversti Vesa Laitonen, joka on jo 1990-luvulta harrastanut lintujen tarkkailua.

Sunnuntaina 12.6. luontovalvoja Matti Hyhkö haki merikotkan poikaset 18 metriä korkeasta männystä rengastaja Hannu Ekblomille rengastettavaksi. Rengastuksen yhteydessä poikaset punnittiin: tyttö painaa 4,7kg ja poika 4kg. 

Poikasten vanhemmat kiertelivät pesän yläpuolella rengastuksen aikana. Emosta pystyttiin kamerakuvan perusteella lukemaan rengastustiedot. Emo on syntynyt 2009 Porkkalassa, ja se on pesinyt aiemmin Isosaaressa 2016, 2019 ja 2021. 

Santahamina on erinomainen paikka lintujen pesinnälle, joka epäonnistuu helposti, mikäli pesän lähellä on häiriötekijöitä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun merikotkan tiedetään pesivän Santahaminassa. Saarella pesii myös kanahaukka, jonka poikaset rengastetaan tiistaina. 

Puolustusvoimien suljetut alueet mahdollistavat luonnon monimuotoisuuden myös pääkaupunkiseudulla. Santahaminassa esiintyy lukuisia eläin- ja kasvilajeja, jotka eivät muualla pääkaupunkiseudulla pystyisi menestymään.  

Eversti Vesa Laitonen on harrastanut lintujen tarkkailua lapsuudesta saakka ja tilastoinut havaintonsa vuodesta 1997 alkaen.
 

´