Hyppää sisältöön

Siviilihenkilöiden kiinniotto harjoitustilanteessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla - Kaartin jääkärirykmentti pahoittelee tapahtunutta

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 10.3.2021 17.58
Tiedote

Kaartin jääkärirykmentti pahoittelee siviilihenkilöille aiheutunutta järkytystä harjoitustilanteessa Helsinki-Vantaan lentokentällä tiistaina 9.3.2021.

Kaartin jääkärirykmentti harjoitteli viranomaisten välistä yhteistoimintaa tiistaina 9.3.2021 Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Harjoitus oli osa pääkaupunkiseudulla käynnissä olevaa Kehä 21- paikallispuolustusharjoitusta. Ominaista näille harjoituksille on se, että Puolustusvoimat harjoittelee sellaisissa paikoissa, joissa vaarallisia tilanteita voisi syntyä häiriötilanteissa. 

Harjoituksessa sotilaspoliisivarusmiehet ja Rajavartiolaitoksen henkilökunnasta muodostunut joukko oli saanut tehtäväkseen etsiä ja kiinniottaa lentoaseman tiloista siviiliasuisia tunnuksettomia vastustajan sotilaita. Harjoitusjoukko oli virheellisesti edennyt lentoasemalla alueelle, joka ei kuulunut harjoitukselle varattuun alueeseen.

Tällä alueella joukko kohtasi kaksi siviilihenkilöä, joita kohdeltiin virheellisesti harjoitukseen kuuluvina henkilöinä. Heitä käskytettiin koulutuksen mukaisesti ja heidät otettiin kiinni. Siviilihenkilöt olivat kiinniotettuina noin 3 minuuttia. Kiinnioton jälkeen joukon kouluttaja huomasi virheen ja henkilöt vapautettiin välittömästi. Harjoitusjoukko siirtyi takaisin oikealle harjoitusalueelle. Harjoitusjoukolla ei ollut missään vaiheessa käytössä ampumatarvikkeita aseissaan.

Virheellisen kiinnioton jälkeen harjoitukseen osallistunut poliisipartio selvitti kiinniotettujen henkilöiden yhteystiedot sekä pahoitteli erikseen tapahtunutta. 

Kaartin jääkärirykmentti oli eilen tiistai-iltana yhteydessä tapahtumassa osallisina olleisiin siviilihenkilöihin ja pahoittelimme tapahtunutta. Olemme tarvittaessa valmiita jatkamaan keskustelua osallisina olleiden henkilöiden kanssa.

Pyydämme edelleen nöyrästi anteeksi virhettämme ja aiheuttamaamme järkytystä sekä tarkastamme ohjeistuksiamme, jotta tällaista ei pääsisi tapahtumaan uudelleen.

Alla harjoituksen johtajan, eversti Rainer Kuosmasen lähettämä pahoitteluviesti osallisina olleille:

Hei,
Olen saanut tietooni, että te olisitte olleet tänään Helsinki-Vantaan lentoasemalla tilanteessa, jossa varusmiehet olivat harjoitukseensa liittyen kohdelleet teitä harjoituksen maalihenkilönä. 

Aivan alkuun pyydän anteeksi. Missään tapauksessa näin ei olisi saanut käydä. Alustavan tietoni mukaan harjoitukseemme kuulunut osasto pääsi lukituksi tarkoitetun oven taakse ja oletti näin senkin alueen kuuluvan tarkastettaviin kohteisiin. Lentokentän turvallisuusviranomaisten kanssa yhdessä suunniteltu harjoitus oli vaativa ja erityinen huomio oli kiinnitetty siihen, ettei haittaa ulkopuolisille pääsisi syntymään. Nyt voitaneen todeta, ettemme ilmeisestikään tehneet kaikkea voitavaamme - tästä otetaan opiksi.

Pyydän vielä kertaalleen anteeksi teille aiheutunutta järkytystä sekä mielipahaa. Mikäli olisin kuullut asiasta tuoreeltaan, niin olisin tullut esittämään pahoitteluni teille välittömästi ja henkilökohtaisesti.

Ystävällisesti Santahaminasta,
Rainer Kuosmanen

Eversti (COL) Rainer Kuosmanen
Apulaiskomentaja/ Deputy Commander
Kaartin jääkärirykmentti/ Guard Jaeger Regiment

´