Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Maavoimat

SKVJ on reitti kriisinhallintatehtäviin ja rauhanturvaajaksi

Porin prikaati 12.10.2020 16.13
Uutinen
Kuvassa etualalla seisoo Suomen kansainvälisen valmiusjoukon varusmies taisteluvarustuksessa ja takana näkyy kuljetuspanssariajoneuvo.

Varusmiespalveluksen suorittaminen Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa (SKVJ) avaa ovia maailmalle. Valmiusjoukot koulutetaan vaativiin kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin, ja yli puolet koulutetuista lähtee rauhanturvaajaksi puolentoista vuoden sisällä varusmiespalveluksen päättymisestä.

Valmiusjoukon varusmiehet seulotaan kaksipäiväisissä valintakokeissa. Kuopiolainen Konrad Aura kiinnostui valmiusjoukoista, koska hän halusi haastaa itseään.

– Haluan suorittaa intin erilaisessa seurassa. Inttikavereiden korkea motivaatio on mulle tosi tärkeää. Lisäksi kriisinhallinta ja rauhanturvaaminen kiinnostavat, sanoo myös ammattisotilaan uraa miettinyt Aura.

Rankat mutta reilut valintakokeet

SKVJ:n valintatilaisuus kestää kaksi päivää ja siihen sisältyy muun muassa lihaskuntotesti, 12 minuutin juoksutesti sekä evakuointitesti.

– Sanotaan, että niistä saa irti juuri niin paljon kuin haluaa. Mikään ei ollut liian mahdotonta, Aura kuvailee omaa kokemustaan.

Valmiusjoukkoihin hakevalta edellytetään ennen kaikkea hyvää terveydentilaa ja hyvää fyysistä kuntoa. Paineensietokyky ja tyydyttävä suomen ja englannin taito ovat tarpeen. Lisäksi hakijan tulee olla valmis sitoutumaan kansainvälisiin valmiusjoukkoihin sekä ulkomaille lähtöön koulutuksen jälkeen.

– Odotan palvelukselta mielenkiintoisia tehtäviä sekä erilaista koulutusta. Tietenkin haluan johtajakoulutukseen, joten lähden taistelemaan AUK/RUK-paikasta, Aura sanoo.

Koulutuksessa hyödynnetään viimeisintä tietoa

Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa koulutetaan taistelijoita lähes kaikkiin aselajeihin. Painotus on jalkaväen eri tehtävissä. Lisäksi koulutettavat syventyvät omaan kriisiajan tehtäväänsä. Olennainen osa koulutusta ovat kansainvälisen yhteistoiminnan ja kriisinhallinnan perusteet.

Konrad Aura pitää SKVJ:n tarjoamaa palvelusympäristöä ja koulutusta kiinnostavana.
– Erikoisjoukkomainen meininki on myös se, mitä lähden hakemaan. Ja SKVJ:stä suurin osa pääsee mukaan kriisinhallinta- ja rauhanturvaamisoperaatioihin.

Valmiusjoukkojen koulutus tähtää suorituskykyiseen sodanajan joukkoon, joka on käytettävissä ulkomailla kriisinhallinnan tehtävissä. Koulutus huipentuu monikansalliseen harjoitukseen. 

Kiinnostuitko?

Tammikuussa palveluksensa aloittavat Suomen kansainvälisen valmiusjoukon varusmiehet koulutetaan Porin prikaatissa.

Hae saapumiserään 1/2022 Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta. Haku päättyy 15.1.2021. Valintatilaisuuden aikataulu tarkentuu myöhemmin. Täytä hakemus osoitteessa asiointi.puolustusvoimat.fi.

Lue lisää koulutuksesta ja pääsyvaatimuksista: intti.fi/suomen-kansainvaliset-valmiusjoukot.