Hyppää sisältöön

Sodanaikaisia räjähteitä etsitään ja räjäytetään Laukkaradalla – liikkumista alueella valvotaan tehostetusti

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 7.6.2023 10.08
Tiedote
kartta Laukkaradasta

Maasotakoulu toteuttaa Laukkaradan harjoitusalueella mahdollisten räjähteiden raivaamista 12.-16.6. ja 19.-22.6.2023. Laukkarata on Puolustusvoimien harjoitusalue Kuutostien eteläpuolella Mattilan ja Mäntylän kaupunginosien länsipuolella.

Mahdollisesti löydettävät räjähteet tehdään vaarattomiksi räjäyttämällä ne hallitusti paikan päällä minimoiden melu-, paine-, maastopalo- ja sirpalehaittoja. Raivaamisesta syntyvä ampumajäte sekä muu metalliromu toimitetaan pois alueelta. Räjähteiden paikantaminen toteutetaan kaistaperiaatteella paikantamalla maastossa olevat mahdolliset räjähteet käyttämällä syväetsintä, miinaharavaa ja piikkitutkainta. Vaikeammissa kohteissa, kuten haudatuissa teräsbetoniläjissä, käytetään panssaroitua kaivinkonetta. 

Vuonna 2019 Laukkaradan alueelta löytyi kaksi kappaletta sodanaikaisia sirpalekranaatteja. 

– Nyt tavoitteena on saada raivattua mahdollisimman iso alue aiemmin löydettyjen ja raivattujen räjähteiden löytökohtien ympäriltä, kertoo alueraivaamistehtävän johtaja, kapteeni Risto Ahokas Maasotakoulusta.

Ahokas muistuttaa, että Laukkaradalle on normaalistikin ulkopuolisilta pääsy kielletty, mutta raivaamisen ajaksi vaara-alue eristetään vielä sotilaspoliisin toimesta.
 

´