Hyppää sisältöön

Sotilassoittaja, trumpetisti ja Guitar Hero -sankari viihtyy Rakuunasoittokunnassa

MaasotakouluRakuunasoittokunta
Julkaisuajankohta 6.7.2021 11.31
Tiedote
Sotilastrumpetisti soittamassa syksyisessä maisemassa, yllään rakuunoiden perinteisen tyylinen, harmaa luurankotakki ja punaiset hurmahousut.

Kersantti Sami Kaalinpää, tuttavallisemmin Sahmi, on soittanut trumpettia Rakuunasoittokunnassa noin neljä vuotta. Guitar Herossakin voittoja niittänyt Kaalinpää viihtyy Lappeenrannassa ja Maasotakoulussa erinomaisesti.

Sami Kaalinpää on kotoisin Kuusankoskelta, joten Lappeenranta sijaintina on hänelle erinomainen. Paikka Rakuunasoittokuntaan avautui sopivasti sen jälkeen, kun hän valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta kesällä 2016. Ensin sijaisuutena alkanut soittaja-aliupseerin paikka vaihtui pidempään sopimukseen, joka jatkuu edelleenkin.

Varusmiespalveluksen Sami suoritti saapumiserässä 1/10 Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnassa Hämeen rykmentissä Hennalassa. Panssariprikaatissa järjestetään nykyisin sotilasmusiikkialiupseerikurssi, jonka hän suoritti viime syksynä.

Tosissaan, mutta rennolla asenteella

Rakuunasoittokunta on tunnettu hyvästä yhteishengestä. Hommat hoidetaan tosissaan, mutta leppeän rennolla karjalaisella asenteella, yhdessä. Tämän Samikin toteaa hetkeäkään miettimättä yhdeksi parhaiksi puolista Rakuunasoittokunnassa, soittamisen lisäksi tietenkin. Työn eli musiikin monipuolisuus on myös vahvuus, joka nostaa työmotivaatiota. 

Kun musiikki on työtä, ovat korvat väsyneet päivän päätteeksi. Sami kertoo kuuntelevansa vapaa-ajalla elokuva- ja pelimusiikkia, mutta varsinkaan työpäivän jälkeen ei kotona yleensä enää jaksa kuunnella mitään. Puolestaan konserteissa Samista on parasta soittaa musiikkia, joka on sävelletty nimenomaan puhallinorkesterille.

Sami on saanut klassisen koulutuksen ja yleensä juuri puhallinorkestereille tehdyt teokset ovat lähempänä klassista musiikkityyliä, joten se on myös lähimpänä Samin sydäntä. Vaikka se, että soittokunnassa soitetaan popista klassiseen musiikkiin, on rikkaus, eivät kaikki pop-kappaleet aina taivu juuri puhallinorkesterille.

Sami Kaalinpää sanoo, että nykyajan orkesterimusiikki keskittyy hänen mielestään turhan paljon erilaisiin efekteihin ja rytmisiin kuvioihin. Hän toivoisikin, että tulevaisuudessa säveltäjät korostaisivat enemmän melodiaa, harmonioita ja eri soittimien luontaisia sointivärejä.

Satoja keikkoja kertynyt Puolustusvoimissa

Sami Kaalinpää on kerennyt tehdä Puolustusvoimien palveluksessa jo satoja keikkoja. Jotkut keikat jäävät paremmin mieleen kuin toiset. Ensimmäinen tällainen tapahtui jo varusmiesaikana, kun Puolustusvoimien varusmiessoittokunnalla eli PvVMSK:lla oli kuviomarssiesitys Saksassa Mönchengladbachissa Nato Musikfest -tapahtumassa. Rakuunasoittokunnassa hänelle on puolestaan jäänyt mieleen Hamina Tattoo 2018.

- Soitimme Rakuunasoittokunnan seitsemän muun soittajan kanssa välisoiton Puolustusvoimat 100 -kuviomarssiesityksessä. Muodostimme Hamina Bastionin keskelle hevosenkenkäkuvion ja soitimme pienen marssityylisen kappaleen tuhansien ihmisten edessä. Tattoot jäävät helposti mieleen, koska kuviomarssiminen on haastavaa.

- Lisäksi se, että katsojia on yleensä tuhansia tuo esiintymiseen oman jännityksen. On mukavaa esiintyä suurille joukoille.

Trumpetti lommoille juuri ennen esitystä

Hirveintä keikkaa Samin on vaikea sanoa, mutta esimerkiksi juuri mainitusta Saksan Tattoosta on jäänyt mieleen sekä hyviä että huonoja muistoja. Sami onnistui nimittäin juuri ennen kuviomarssiesitystä tiputtamaan oman trumpettinsa. Se meni niin pahasti lommoille, ettei sillä voinut enää soittaa. Onneksi palvelustoveri lainasi soittimensa ja esiintyminen meni hyvin.

Vapaa-ajalla Sami soittaa paljon trumpettia, mutta on myös hyvin taitava pelimaailmassa. Hän on Pohjoismaiden mestari Splatoon 2 -pelissä yhdessä joukkueensa kanssa. Lisäksi hän on voittanut useita kilpailuja Guitar Hero -pelissä. Samin saakin haastaa Guitar Herossa milloin vaan!


Teksti: Soittaja-aliupseeri Anni Tahvanainen, Rakuunasoittokunnan tiedottaja
Kuva: Rakuunasoittokunta

Juttu on aiemmin julkaistu Maasotakoulun joukko-osastolehdessä Maasoturi, numerossa 2/2020, joka ilmestyi 6.12.2020.


Rakuunasoittokunta täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlakiertue on syksyllä 2021. Lue lisää Rakuunasoittokunnan nettisivuilla: https://sotilasmusiikki.fi/rakuunasoittokunta  

Joukko-osasto Lappeenranta
´