Hyppää sisältöön

Sturm -rynnäkkötykki nro 6 Panssariprikaatiin

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 5.6.2020 13.05
Tiedote
Rynnäkkötykki Sturmgeschütz 40 Ausführung G Ps. 531-6 eli Sturmi

Rynnäkkötykki Sturmgeschütz 40 Ausführung G Ps. 531-6 eli Sturm on siirretty ”paikalleen” Panssariprikaatiin.

Kyseisellä paikalla oli aiemmin nykyisin VT3 -tien varteen Hattulan kunnan kanssa yhteistyössä vuonna 2017 siirretty Sturm numero 21.

Nyt paikalle Panssarimuseosta tuotu vaunu numero 6 on Panssariprikaatille erityisen merkittävä; se palveli Rynnäkkötykkipataljoonan 1. komppaniassa ja oli  nimenomaan 2. joukkueen johtaja luutnantti Olli Aulangon vaunu, jonka hän sai käyttöönsä 14.6.1944. Aulanko nimitettiin myöhemmin Mannerheimin-ristin ritariksi numero 133 Kuuterselän taistelun ansioistaan. Nyt Sturm numero 6 seisoo luontevasti kunniapaikalla juuri Ritarimuistomerkin vierellä Panssariprikaatin lippukentän laidalla.

15.6.1944 Kuuterselän taistelun aikana luutnantti Aulangon ampuja, korpraali  Taponen tuhosi ”Liisaksi” nimetyllä vaunulla kaksi vihollisen T-34/85 vaunua ja yhden ISU-152 raskaan rynnäkkötykin. Vihollisvaunun osuman seurauksena vaunun lataaja, panssarimies Havu menehtyi lataajan tilassa - tämän osuman jäljet ovat edelleen nähtävissä lataajan luukun etupuolella. Myös luutnantti Aulanko haavoittui mutta jatkoi silti vastaiskua urhoollisesti. 

Tali-Ihantalan taisteluissa 25.6.1944 Portinhoikan risteyksen alueella tehdyssä vastahyökkäyksessä vaununjohtajaksi ylennytty Taponen tuhosi itse ampujan paikalta kaksi T-34/85 vaunua vaikka itsekin haavoittui taistelussa. Vuosalmen taistelussa 11.7.1944 tykkiampuja korpraali Juomoja tuhosi Liisalla yhden T-34/85 vaunun ja kolme ISU- raskasta rynnäkkötykkiä.  Näin  Liisalla  tuhottujen vihollisvaunujen kokonaislukumäärän nousi yhdeksään.

Nyt Panssariprikaatiin siirretty Sturm on palautettu entiseen asuunsa varusteita ja maalausta myöten. Sturmin entisöinnistä vastasi Panssarimuseo ja sen maalasi museon ohjeiden mukaan Millog Oy.  Panssariprikaati kiittää lämpimästi molempia yhteistyökumppaneita loistavasti toteutetusta työstä. Erityinen kiitos kuuluu myös Aulis Passilalle, joka henkilökohtaisesti kävi yrityksensä kanssa talkoilla nostamassa Sturmin paikoilleen. Hienoa ja arvokasta työtä kaikilta!

Iske ja murra!

Joukko-osasto Parolannummi, Hattula
´