Hyppää sisältöön

Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa aloittaa toiminnan Kurdistanin ulkopuolella

Maavoimat
Julkaisuajankohta 3.1.2018 10.17
Tiedote

Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa aloittaa toiminnan osana monikansallista taisteluosastoa Kurdistanin ulkopuolella Pohjois-Irakissa.

Uudessa tehtävässään suomalainen suojausjoukko vahventaa alueella jo olevaa monikansallista taisteluosastoa osana tukikohdan suojaus-, lähipuolustus- ja omasuojajärjestelyjä. Suojausjoukko on keskitetty alueelle joulukuun 2017 lopussa ja se aloittaa operatiivisessa toiminnassa tammikuun 2018 aikana osana OIR -operaatiota (Operation Inherent Resolve).

Suomalainen kriisinhallintajoukko jatkaa edelleen toimintaansa Erbilissä osana monikansallista Kurdistan Training Coordination Centeriä (KTCC). Joukon tehtävänä on Kurdistanin turvallisuusviranomaisten kouluttaminen erillisissä koulutustukikohdissa. Monikansallisissa koulutustukikohdissa toimii Suomen lisäksi useiden muiden Euroopan maiden kouluttajia. Koulutuksen tarkoituksena on antaa Kurdistanin hallinnolle tukea oman kestävän turvallisuusrakenteen luomiseksi.

Tasavallan presidentti päätti valtioneuvoston esityksestä 28.6.2017, että Suomen osallistumista Irakin OIR-operaatiossa (Operation Inherent Resolve) jatketaan noin 100 sotilaalla vuoden 2018 loppuun asti ja toiminta laajennetaan koskemaan kurdien peshmerga-joukkojen lisäksi myös muita Irakin turvallisuusjoukkoja. Päätöksen mukaisesti Suomi voi osallistua koulutustoimintaan Pohjois-Irakin lisäksi myös muualla Irakin alueella.

´