Hyppää sisältöön

Suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja vaihtui Libanonissa

Maavoimien esikunta
Julkaisuajankohta 1.12.2020 11.16
Tiedote
SKJL:n uusi komentaja everstiluutnantti Mikko Illi vastaanottaa komentajan vaihdosta symboloivan YK:n lipun FCR-pataljoonan komentajalta, eversti Grégory Colombanilta.

Suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajan vaihtoparaati järjestettiin 30.11.2020 Etelä-Libanonissa UNP 9-1 -tukikohdassa. Everstiluutnantti Jukka Vuorisalmi luovutti Suomalaisen kriisinhallintajoukon Libanonissa (SKJL) komentajan tehtävät UNIFIL:n lipun symboloimana uudelle komentajalle, everstiluutnantti Mikko Illille.

Komentajan vaihdon vastaanotti UNIFIL:n edustajana FCR:n (Force Commander Reserve) komentaja, eversti Grégory Colombani. Kutsuvieraina tilaisuuteen osallistuivat Suomen Libanonin-suurlähettiläs Tarja Fernández, Libanonin asevoimien edustajia sekä Bint Jubaylin aluejohtaja. Libanonin koronavirustilanteen vuoksi vierasjoukko oli tavanomaista rajatumpi.


Paraatitervehdyksessään eversti Colombani antoi tunnustusta everstiluutnantti Vuorisalmen ja jääkärikomppanian päällikkö, majuri Lauri Jussilan toiminnalle. Eversti Colombani nosti esille myös SKJL:n yhteistyön paikallisen väestön kanssa.


-    Paikallisväestölle antamanne tuki toteuttaa meille annettua mandaattia ja osaltaan vakauttaa tilannetta alueella sekä vahvistaa UNIFILin sitoutumista vihamielisyyksien lakkauttamiseen, eversti Colombani totesi.


 SKJL:n toiminta sai kiitosta myös suurlähettiläs Tarja Fernándezilta.


-    Suomalaiset rauhanturvaajat ovat erittäin arvostettuja suoraselkäisyytensä ja ammattimaisuutensa vuoksi. Toimintanne on mahdollistanut turvallisen ympäristön, jossa siviilit voivat jatkaa elämäänsä normaalisti, lapset käydä koulussa ja yhteiskunnalliset instituutiot kehittää palveluitaan, Fernández luonnehti. Erityiset kiitokset hän antoi everstiluutnantti Vuorisalmen johdolla toteutetuille, siviiliväestön asemaa esimerkiksi koulutuksen ja terveydenhuollon kautta kehittäville hankkeille.


Myös SKJL:n yhteistyö ranskalaisten kanssa sai suurlähettilään tunnustuksen.


-    Suomalais-ranskalainen yhteistoiminta on erinomainen esimerkki kahden eurooppalaisen maan yhteistyöstä. Tulevaisuudessa näistä kokemuksista voi olla hyötyä myös eurooppalaisen turvallisuusyhteistyön tiivistämisessä, suurlähettiläs Fernández totesi.


SKJL:n väistyvä komentaja, everstiluutnantti Jukka Vuorisalmi kiitti joukkoaan erinomaisesta palveluksesta, ja totesi sen jälleen kerran osoittavan suomalaisen järjestelmän toimivuuden.


-    SKJL:ssä vakituinen henkilöstö ja reserviläiset palvelevat rinta rinnan, ja kaikki ovat täällä vapaaehtoisina. Toimintanne tulokset ovat olleet erinomaisia millä tahansa asteikolla mitattuna. 
Everstiluutnantti Vuorisalmi, joka vaihtoparaatissa sai myös Libanonin asevoimien hopeisen kunniamitalin, kohdisti puheensa suomalaisten rauhanturvaajien lisäksi myös paikallisille.


-    Libanonin asevoimat ovat työskennelleet kanssamme sujuvasti ja suhtautuneet meihin ystävyydellä. Olemme operoineet ja harjoitelleet yhdessä ja varmasti oppineet paljon toisiltamme. Palvelusaikamme täällä on ollut poikkeuksellisen vaikea Libanonille heikentyneen taloustilanteen, koronaviruspandemian ja Beirutin räjähdyksen johdosta. Kaikesta tästä huolimatta paikalliset ihmiset ovat jatkaneet työntekoaan osoittaen sekä suurta sisua että ystävällisyyttä ja vieraanvaraisuutta. Uskomme ja toivomme että palveluksemme UNIFILissa lisää maan vakautta ja siten ohjaa sitä reitille kohti parempaa huomista.

 
Uusi SKJL:n komentaja, everstiluutnantti Mikko Illi otti komentajan tehtävän vastaan innostuksella.
-    Minulla on kunnia kantaa sinistä barettia jo toista kertaa Libanonissa. Edellisellä kerralla vuonna 2007 ihmisten ystävällisyys ja maan kauneus jättivät minuun pysyvän jäljen. Kun minulle tarjottiin SKJL:n komentajan paikkaa, ainoa vaihtoehto oli vastata tarjoukseen myöntävästi, totesi everstiluutnantti Illi.


-    Uusi suomalainen rotaatio on harjoitellut yhdessä kahden kuukauden ajan. Tänä aikana olemme kasvaneet yhteen ja joukon henki on erittäin hyvä. Olemme odottaneet päivää, jona vastuu siirtyy meille, everstiluutnantti Illi jatkoi.


Suomi on osallistunut UNIFIL -operaatioon vuodesta 1982 lähtien useaan eri otteeseen. Suomalaiset ovat tehneet kriisinhallintatyötä Etelä-Libanonissa nyt jo viidellä eri vuosikymmenellä. Rauhanturvaajillamme on takanaan pitkä historia Libanonissa, minkä aikana suomalaiset ovat vakiinnuttaneet roolinsa luotettavana ja yhteistyökykyisenä kumppanina. Tämä näkyy UNIFIL-operaation muiden kansallisuuksien sekä Libanonin asevoimien osoittamana arvostuksena suomalaisten tekemää työtä kohtaan.


Tasavallan presidentin toukokuussa 2020 tekemän päätöksen mukaisesti Suomi jatkaa toistaiseksi osallistumistaan UNIFIL-operaation noin 200 sotilaalla. Pääosa suomalaisista toimii ranskalaisten johtamassa FCR-pataljoonassa sekä sen esikunnassa. Lisäksi suomalaisia palvelee kansallisessa tukielementissä sekä esikuntaupseereina UNIFIL:n esikunnassa. 

´