Hyppää sisältöön

Suomalaiset palaavat Saber Strike -harjoituksesta: Tuote on kunnossa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 14.6.2018 14.07
Tiedote
Kolme sotilasta metsässä

Pääosa suomalaisesta harjoitusjoukosta palasi Saber Strike 18 -harjoituksesta keskiviikkona 13.6. Kaksi esikuntaupseeria jatkaa harjoituksessa vielä 15.6. asti. Harjoitusjoukon kansallisen vanhimman, kapteeni Timo Leppäsen mukaan harjoitukseen osallistuneen taistelupioneerijoukkueen suorituskyvyn on todistettu olevan kansainvälisesti vertailukelpoinen.

Saber Strike 18 -harjoitus on tukenut Puolustusvoimien kansainvälisen avun antoon ja vastaanottamiseen liittyvän tehtävän toteuttamista. Kansainvälisen yhteensopivuuden lisääminen edellyttää yhteisharjoittelua. Saber Strike 18:ssa Karjalan prikaatin valmiusyksikön taistelupioneerijoukkue liitettiin onnistuneesti osaksi virolaista Scout-pataljoonaa.

– Suomalaisjoukkueen ja virolaisen pataljoonan yhteensovittaminen onnistui hyvin. Pioneerit ovat päässeet harjoittelemaan mekanisoidun joukon taistelun tukemista. Taistelutehtäviä ovat olleet muun muassa ylikulun varmentaminen, miinoitteen raivaaminen ja suluttaminen. Taistelupioneerit ovat osoittaneet vankkaa ja vertailukelpoista osaamista myös kouluttamalla nopeaa suluttamista Scout-pataljoonan ammattisotilaille, kuvailee kapteeni Timo Leppänen.

Harjoituksessa on näytetty toteen, että suomalaisten omat perustaistelumenetelmät toimivat ja kestävät kansainvälisen tarkastelun.

– Kansainvälisessä harjoitusjoukossa on pantu merkille, että taistelupioneerijoukkueemme on suorituskykyinen ja hyvin johdettu – eli tuotteemme on kunnossa, Leppänen painottaa.

Harjoituksesta on saatu runsaasti kokemuksia, joita hyödynnetään kotimaan harjoitusten suunnittelussa ja toimeenpanossa. Suomalaiset ovat saaneet harjoituksesta myös havaintoja, miten omia välineitä ja taisteluun liittyviä toimintatapoja voitaisiin hienosäätää ja kehittää edelleen.

– Harjoitus on lisäksi kehittänyt johtamista kaikilla organisaatiotasoilla, aina ryhmänjohtajasta joukon kansalliseen vanhimpaan, lisää Leppänen.

Palaa harjoitustunnelmiin harjoitussivustolla tai oheisten videoiden kautta.