Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa saa erikoiskoulutuksen kriisinhallintatehtäviin

Porin prikaati
30.11.2020 14.36
Uutinen
Kuvituskuva, jossa etualalla seisoo kaksi taisteluvarustuksessa olevaa SKVJ koulutettua varusmiestä asettaa kypäriä päähän. Taustalla näkyy neljä varusmiestä ja taivaalla lähestyvä kuljetushelikopteri.

Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa (SKVJ) koulutettavat oppivat paitsi sotilaallista maanpuolustusta myös monipuolisesti kriisinhallintaa ja nyt haussa olevassa saapumierässä 1/22 tarjolla on lisäksi suojelu- ja pelastustoiminnan tehtäviä. Kansainvälisen koulutuksen saaneista yli puolet lähtee rauhanturvaajiksi puolentoista vuoden sisällä varusmiespalveluksen päättymisestä.

SKVJ:ssä koulutetaan taistelijoita lähes kaikkiin aselajeihin. Lisäksi syvennytään omaan kriisiajan tehtävään. Olennainen osa koulutusta ovat kansainvälisen yhteistoiminnan ja kriisinhallinnan perusteet. Päämääränä on suorituskykyinen sodanajan joukko, joka on käytettävissä kriisinhallinnan tehtäviin ulkomailla.


Koulutukselta odotetaan uusia taitoja 


Joukkueen varajohtajana toimiva kersantti Lintukangas kehuu SKVJ:n koulutusta.
– SKVJ:stä tekee erityisen se, että meillä on kaikista monipuolisin jalkaväen koulutus ja kalusto on täällä uusinta ja laadukkainta, hän sanoo.

Miten SKVJ sitten eroaa tavallisesta varusmiespalveluksesta?
– Meillä on enemmän kansainvälistä toimintaa ja harjoituksia, ei keskitytä pelkästään kansalliseen maanpuolustukseen, alikersantti Ivars vahvistaa.

Koulutusaika on tiivistä yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. Alikersantti Ivarsin ja kersantti Kaikkosen tavoitteet ovat selvät.
– Haluan saada mahdollisimman paljon koulutuksesta irti ja oppia taitoja, joita voi käyttää operaatioissa hyödyksi, Ivars kuvailee.

– Lisäksi täällä saa paljon ystäviä vuoden aikana, kun tässä ollaan aika tiiviisti, Kaikkonen täydentää.


Varajohtajan pesti haastaa ja palkitsee


Joukkueen varajohtajana Lintukangas hoitaa joukkueen oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Hän vastaa myös joukkueen huollollisten asioiden hoitamisesta ja kaikista täydennyksistä.
– Normaalipäivä alkaa sillä, että kerron joukkuelaisille mitä tulee tapahtumaan ja mihin aikaan pitää olla missäkin. Sitten annan ryhmänjohtajille toimintaohjeet, jotka he laittavat eteenpäin, Lintukangas kuvailee.

Aliupseerikurssin aikana Lintukangas oppi ihmisten johtamista ja sai uusia näkökulmia erilaisten asioiden ratkaisuun.
– Tässä tehtävässä saa haastaa itsenään henkisellä tasolla ja pääsee toimimaan johtajana. Tämä on kivaa puuhaa, kun saa hoidettua joukkueen asioita, Lintukangas kiteyttää.


Suositusten rohkaisemana kohti SKVJ:ta


Lähipiirin suosituksilla on suuri merkitys palveluspaikan valinnassa.
– Olen kiinnostunut hakemaan rauhanturvaajaksi. Kavereilta kuulin, että tämä on varmin reitti päästä sinne, vahvistaa kersantti Lintukangas.

Myös Ivars ja Kaikkonen vakuuttuivat SKVJ:stä kansainvälisten tehtävien toivossa.
– Olen kiinnostunut lähtemään rauhanturvaajaksi ja kuullut tämän olevan paras väylä sinne. Täältä saa parhaat valmiudet, Ivars kertoo.

– Kansainväliset hommat kiinnostaa tosi paljon. Halusin mahdollisimman paljon hyötyä siitä minne hakee, niin tämä oli se oikea paikka meikäläiselle, Kaikkonen lisää.


Kiinnostuitko?


Aina tammikuun sapaumiserässä palveluksensa aloittavat Suomen kansainvälisen valmiusjoukon varusmiehet koulutetaan Porin prikaatissa. Nyt haku on auki 3. tammikuuta 2022 alkavaan koulutukseen. Käynnissä oleva haku on siinä mielessä erityinen, että vuonna 2022 myös Porin prikaatin Suojelukomppania kouluttaa vaativiin ja korkean valmiuden suojelutiedustelutehtäviin tarkoitetun Suojelun erikoisosaston (SEO) osana SKVJ:tä.

SEO on mahdollisuus yhdistää erilaisia siviiliosaamisia varusmiespalvelukseen ja saada samalla kriisinhallintakoulutus. Jos olet kiinnostunut luonnontieteistä, tekniikasta, lääkintätehtävistä, johtamisjärjestelmä- ja viestivälineistä, huollon erilaisista tehtävistä tai harrastat vapaapalokuntatoimintaa ja ehkä harkitset hakeutumista pelastusalalle, Suojelun erikoisosastosta löytyy hyviä hommia!

Hae saapumiserään 1/2022 Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta. Haku päättyy 15.1.2021. Valintatilaisuuden aikataulu tarkentuu myöhemmin. Täytä hakemus osoitteessa: https://asiointi.puolustusvoimat.fi (kopioi osoite selaimeen).

Lue lisää koulutuksesta ja pääsyvaatimuksista Suomen kansainvälisten valmiusjoukkojen omilta sivuilta


Kuvituskuva, jossa kolme suoja- ja taisteluvarusteissa olevaa sotilasta seisoo panssaroidon kuljetusajoneuvon edessä.