Hyppää sisältöön

Suomi voitti European Best Sniper Team -kilpailun

JääkäriprikaatiMaavoimatPorin prikaati
Julkaisuajankohta 9.10.2023 16.02
Tiedote
Suomen kolmihenkinen joukkue yhteiskuvassa.
Vaativan kilpailun voittanut suomalainen joukkue koostui tähystäjästä, ampujasta ja suojamiehestä.

Tarkka-ammunnan EM-kilpailunakin pidetty European Best Sniper Team -kilpailu on Naton ja sen kumppanimaiden tarkka-ampujille suunnattu vaativa kilpailu, jonka tavoitteena on testata ja kehittää tarkka-ampujien ammattitaitoa.

Kilpailuun osallistui yhteensä 45 joukkuetta 25 eri maasta, joista Suomi tuoreimpana jäsenmaana onnistui saavuttamaan voiton. Jääkäriprikaatin ja Porin prikaatin henkilökunnasta koostunut kolmihenkinen joukkue varmisti voittonsa lauantaina viikon kestäneen kilpailun jälkeen. 

– Odotukset kisan suhteen olivat hyvät, mutta ison ja vaativan EM-kilpailun voittaminen tuli täytenä yllätyksenä. Yhteistoiminta tiimin sisällä oli sujuvaa, vaikka yhteistä harjoittelua ei ollut alla ennen kisoja ollenkaan. Tämä johtui Puolustusvoimien yhtenäisestä tarkka-ampujakoulutuksesta, Suomen joukkueen partionjohtaja kertoo.

Vuosittain järjestettävässä kilpailussa mitataan muun muassa ilman valmisteluja toteutettavaa tarkka-ammuntaa, ampumista liikkuviin maaleihin, apuaseen käyttöä pikatilanteessa, ampumista helikopterista, sekä taisteluhaudan valtaamista. Tilanteet ovat toiminnaltaan joko hyökkäyksellisiä tai puolustuksellisia ja vaativat tarkka-ammuntaan tyypillistä maalinpaikannusta ja tärkeysjärjestyksen tunnistamista. Ampujasta, tähystäjästä ja suojamiehestä koostunut partio kertoo kilpailun kehittäneen osaamista valtavasti.


– Harjoitusalue oli todella laaja ja mahdollisti monipuoliset ampumarastit. Toimintatavat olivat hyvin samanlaisia eri maiden välillä, mutta suomalaisilla hieman suoraviivaisempaa ja yksinkertaisempaa, mistä oli hyötyä erityisesti nopeissa tilanteissa. Vaikeinta kilpailussa oli yli 1000 metrin etäisyyksille ampuminen päivällä ja yöllä, kuten myös helikopterista ja kumiveneestä ampuminen. Helpointa kilpailussa oli kontaktien luonti eri maihin, kaikki olivat hyvin kiinnostuneita suomalaisesta tarkka-ammuntaosaamisesta. Kokonaisuudessaan tarkka-ampujien välinen yhteisöllisyys oli kilpailun ajan erinomaista.


Kilpailuun osallistuneet suomalaiset käyttivät kilpailussa Puolustusvoimien aseita ja työskentelevät arjessaan tarkka-ammunnan kouluttamisen ja kehittämisen parissa, joten suomalaisen tarkka-ammunnan tulevaisuuden voidaan todeta olevan hyvissä käsissä. 

– Kilpailu oli erinomainen kokemus myös oppimisen kannalta ja tutustuminen Nato-maiden tarkka-ampujayhteisöön tuntuu kotoisalta. Kilpailusta saimme paljon oppia mitä pystyy hyödyntämään tarkka-ammuntakoulutuksessa kotimaassa, voittajatiimistä kerrotaan.

´