Hyppää sisältöön

Suorituskykyisempänä kotivaruskuntaan

JääkäriprikaatiMaavoimat
Julkaisuajankohta 25.5.2017 15.18
Tiedote

Valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus on ilmatorjuntakoulutusta antavien joukko-osastojen varusmiesten koulutuksen huipentuma, jossa kyetään samanaikaisesti harjoituttamaan kaikkien puolustushaarojen eri ase- ja johtamisjärjestelmiä ja näin koko ilmapuolustusjärjestelmää.

Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella 26.5.2017 päättyvän ilmapuolustusharjoituksen päätavoitteena oli kehittää asevelvollisten sekä henkilökunnan osaamista ilmatorjunnan eri tehtävissä sekä harjoittaa ja kehittää ilmapuolustuksen eri toimijoiden sodan ajan suorituskykyä yksilötasolta yhteistoiminnassa toteutetun ilmauhkan torjumiseen.

Ilmatorjuntapanssarivaunu ampuu

Harjoituksen ensimmäisen vaiheen kovapanosammuntojen tulokset eivät jättäneet epäilyksiä joukkojen suorituskyvystä - tämä homma hallitaan.

Sotilas ampuu ilmatorjuntakonekiväärillä

Harjoituksen puolivälissä laitettiin kovat ampumatarvikkeet sivuun ja käännettiin katse kohti taisteluvaihetta. Tämä vaihe on myös erittäin vaativa, mutta samalla hyvin antoisa jakso, jossa jokaisen taistelijan taidot ja kestävyys punnittiin poikkeusolojen tehtävissä.

Sotilas pyörittää vinssiä

Joukkojen johtaminen sekä ase- ja johtamisjärjestelmien käyttö erilaisissa vaativissa tilanteissa laittoivat taistelijoiden kyvyt tiukkaan testiin. Harjoituksen tulokset kuitenkin osoittivat, että jokainen taistelija ymmärtää oman roolinsa ja arvonsa osana omaa joukkoa ja ilmavihollinen saadaan tuhotuksi.

Joukko-osastojen antama nousujohteinen ja korkeatasoinen ilmatorjuntakoulutus näkyi osaavien ja motivoituneiden varusmiehien ja reserviläisien määrätietoisessa toiminnassa ja tavoitteiden saavuttamisessa harjoituksessa.

Eversti Ari Grönroos

Harjoituksen johtaja, ilmatorjunnan tarkastaja eversti Ari Grönroos on tyytyväinen aselajinsa ja muiden ilmapuolustukseen osallistuvien joukkojen toimintaan harjoituksessa. Ilmapuolustuksen valmius vastata poikkeusolojen tehtäviin on kasvanut entisestään harjoituksen aikana.

- On äärimmäisen tärkeää, että yksilöiden ja joukkojen osaaminen osana ilmapuolustusjärjestelmää on tämän harjoituksen jälkeen niin hyvällä tasolla, että mahdollisista poikkeusolojen tehtävistä suoriuduttaisiin ilman merkittävää lisäkoulutusta. Kiitän kaikkia harjoitukseen osallistuneita ja harjoitusta tukeneita joukkoja ja tahoja jotka ovat omalta osaltaan edesauttaneet edellä mainitun valmiuden saavuttamisessa.

Sotilaan silhuetti meren rannalla auringonlaskussa

Ampuma- ja harjoitusalue Harjoitukset ja ammunnat
´