Hyppää sisältöön

Syyskauden pimeälentokoulutus ja harjoitustoiminta käyntiin Utin jääkärirykmentissä

Utin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 14.9.2022 15.10
Tiedote

Utin jääkärirykmentin lentokoulutus ja muu harjoitustoiminta jatkuvat syyskaudella 2022 toimintasuunnitelman mukaisesti.

Helikopteripataljoonan loppuvuoden pimeälentokoulutus

Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan syyskauden pimeälentoharjoitukset alkavat maanantaina 19. syyskuuta. Pimeälentokoulutusta on syys-, marras- ja joulukuussa viikoilla 38, 39, 45 ja 50. Koulutuslennot keskittyvät pääosin Kymenlaaksoon.

Helikopterimiehistöjen pimeälentokoulutus toteutetaan NH90-kuljetushelikoptereilla ja MD500-kevythelikoptereilla. Koulutuslennoissa käytetään ajoittain matalaa lentokorkeutta ja niiden aikana tehdään maastolaskuja. Lentotoiminnassa saatetaan käyttää myös valonheittimiä sekä omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, joiden valokeilat voivat olosuhteista riippuen näkyä hyvinkin kauas.

Lennot keskittyvät noin 150 kilometrin säteelle Utin lentokentästä. Osa lennoista suuntautuu eteläiselle meri- ja rannikkoalueelle. Koulutusviikkoina lentotoiminta alkaa pääsääntöisesti maanantai-iltaisin ja päättyy torstain ja perjantain välisenä yönä. Koulutuslennot aloitetaan pimeän tultua ja ne päättyvät, kun suunnitellut lentokierrokset on saatu tehtyä, kuitenkin viimeistään kello 04 mennessä. Koulutusviikoille sattuvina arkipyhinä ei ole pimeälentokoulutukseen liittyvää lentotoimintaa.

Lentotoiminnasta voi aiheutua meluhaittaa, jota pyritään välttämään suuntaamalla toimintaa harvaan asutuille alueille sekä noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Pimeälentoharjoitukset liittyvät helikopterimiehistöjen koulutukseen sekä virka-apuvalmiuteen kuuluvan pelastuspäivystyksen harjoitteluun.

Syyskuun muu harjoitustoiminta

Myös muu Utin jääkärirykmentin syksyn harjoitustoiminta on käynnistynyt Kymenlaaksossa ja lähimaakunnissa. Osaan harjoituksista liittyy helikopterien lentotoimintaa, pienvenetoimintaa sekä harjoitusampumatarvikkeiden ja pienten räjähdepanosten käyttöä. Harjoituksiin osallistuu varusmiehiä ja palkattua henkilöstöä.

Kuluvalla viikolla rykmentin harjoitustoimintaa on Utin lähialueella sekä Nastolan ja Jokuen välisellä alueella, jossa harjoitukseen ei liity lentotoimintaa. Muut rykmentin harjoitukset järjestetään  

  • 19. – 23.9. alueella, jonka reunapisteet ovat Utti, Liikkala, Kimonkylä ja Iitti
  • 26. – 30.9. alueella, jonka reunapisteet ovat Kouvola, Kuusankoski, Hillosensalmi, Savitaipale, Taavetti, Pyhältö ja Myllykoski.

Helikopterien lentotoimintaa voi olla myös muiden Puolustusvoimien yksiköiden tai viranomaiskumppaneiden järjestämissä harjoituksissa, joissa lentotoiminta-alueet ja -ajat vaihtelevat harjoituskohtaisesti.

Utin jääkärirykmentin harjoitustoimintaan liittyvät yhteydenotot voi tarvittaessa tehdä Utin jääkärirykmentin internetsivuilla olevan sähköisen palautelomakkeen kautta, sähköpostitse tai puhelimitse: maavoimat.fi/utin-jaakarirykmentti/yhteystiedot.
 

´