Hyppää sisältöön

Takaisin aseisiin

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 7.9.2021 13.13
Uutinen
reserviläisiä saapumassa varustamiseen
Toni Vihavainen ja Olli Holmsten saapuivat maanantaina 6. syyskuuta Haminaan

Etelä-Kymenlaakson paikallispataljoonan reserviläisten kertausharjoitus alkoi nopealla varustamisella Haminassa. 

Varuskunnan pihassa odottaa puolustusvoimien vihreä linja-auto, johon pakkautuu yli viisikymmentä reserviläistä. Heillä on vielä siviilivaatteet päällä, mutta puoli tuntia myöhemmin alkaa sotilasvarusteiden jako. Sen päätteeksi reserviläisistä tulee loppuviikoksi maakuntakomppanian taistelijoita.

reserviläisiä bussissa Maakuntakomppanian reserviläisiä matkalla varustettavaksi.

Toni Vihavainen, 37, hakee paikan bussin etuosasta. Kotkalainen levyseppähitsaaja on kolmatta kertaa kertaamassa varusmiesajan jälkeen. Nyt aurinko paistaa syystaivaalta, toisin kuin loppuvuodesta 2019, jolloin harjoitusta vietiin läpi pimeässä ja vesisateessa.
Jääkärille kertausharjoitus on ”ihan ok”. Kutsu ei herättänyt suurempia tunteita.

– Kun on tultava, niin hoidetaan homma ja sitten lähdetään pois, Vihavainen sanoo.
Hänen vieressään istuvalle Olli Holmstenille, 42, kertausharjoitus on toinen. Tykkimies Holmsten työskentelee siviilissä elektroniikka-asentajana kotkalaisessa teollisuuslaitoksessa. Nyt testaus, antureiden mittaus, ohjelmointi ja kokoonpano vaihtuvat maakuntakomppanian huoltotehtäviin maastossa.

Kun määräys Etelä-Kymi 21 -harjoitukseen tuli, Holmsten oli yllättynyt, että hänen ikäisensä saa vielä kutsun, mutta lähti mielellään mukaan. Pian bussi on määränpäässään. Varastoalueella joukko joutuu hetken odottelemaan, kun edellinen lasti reserviläisiä kulkee linjaston läpi. Sitten alkaa nopea varustaminen: maastopuku, kypärä, sirpaleliivit, sadeasu, lämpimiä kerrastoja, reppu, jonka sisällä kolahtaa tuttu kenttäpakki, makuualusta ja makuupussi…

Linjaston päässä odottavat rynnäkkökiväärit. Ne kuitattuaan Vihavainen ja Holmsten siirtyvät muun joukon mukana vaihtamaan maastopukua ylleen ja kiinnittämään taisteluliiviin pienempiä laukkuja lippaineen ja muine tarvikkeineen. Kun Vihavainen ja Holmsten saavat taisteluvarusteet puettua, ilmeet kirkastuvat. 

Tykkimies Olli Holmsten työskentelee siviilissä elektroniikka-asentajana.

Jääkäri Toni Vihavainen on ammatiltaan levyseppähitsaaja. 

Kuorma-autot odottavat jo varastoalueen pihassa. Muutamaa tuntia myöhemmin maakuntakomppania on taisteluvalmiudessa ja asemissaan Haminan itäpuolella pataljoonan komentajan käskyn mukaisesti. Harjoitus voi alkaa.


Teksti: vänrikki (res) Joonas Pörsti
Kuvat: yliluutnantti (res) Joona Mielonen sekä Joonas Pörsti
Etelä-Kymi 21 -paikallispuolustusharjoituksen viestintä

 

Hamina Harjoitukset ja ammunnat
´