Hyppää sisältöön

Tankki täyteen maastossakin

Maavoimat
Julkaisuajankohta 3.12.2019 14.10
Uutinen
Karjalan Jääkäriprikaatin huoltokomppania polttoaineen jakelupisteellä maastossa

Harjoituksessa logistiikan keskeinen tehtävä on tukea taistelevia joukkoja ja siten mahdollistaa tuli ja liike.

Maastotankkauksen keskeinen idea on mahdollistaa ajoneuvojen optimaalinen toimintasäteen käyttö harjoitusalueella. Polttoainejakelupisteet toimivat suunnitelluissa paikoissa maastossa ja jakotoimintaa suoritetaan tarvittaessa 24/7 polttoaineryhmien voimin. Jakopisteen täydennyksestä vastaa siviilikomponentti.

- Puolustusvoimien polttoainejakeluautoissa on useita eri polttoainelaatuja, joista yleisimpinä diesel ja bensiini. Jakotoimintaa voidaan suorittaa usealle eri kohteelle yhtä aikaa, kertoo osastoupseeri kapteeni Anssi Rehunen 1. Logistikkarykmentin esikunnasta.

Maastotankkauksessa ympäristöriskejä pyritään torjumaan huolellisella suunnittelulla ja varautumisella. Polttoainejakelua ei suoriteta pohjavesialueilla eikä vedenottamoiden lähellä.

Polttoainekanisteri maastotankkauspaikalla
Tankkauspisteillä on käytössä öljyntorjuntamateriaalia kuten imeytysmattoa, jolla estetään pienetkin roiskeet maaperään.

- Puolustusvoimissa on käytössä yhdessä muiden viranomaisten kanssa tuotettuja ympäristökarttoja, joista pohjavesialueet tulee tarkastaa esimerkiksi juuri polttoainejakelupisteitä suunnitellessa, kertoo ympäristöasiantuntija Terhi Helkala, joka on harjoituksessa tehtyjen tarkastusten osalta tyytyväinen näkemäänsä.

- Kouluttajien ja varusmiesten tietoisuus pohjavesialueiden riskeistä ja rajoituksista on ollut kysyttäessä yllättävänkin hyvä myös polttoaineiden varastoinnin osalta aivan joukkuetasalla. Joitain huoltopisteiden sijaintia on jopa kouluttajien osalta hieman muutettu suunnitellusta juuri pohjavesialueiden vuoksi.