Hyppää sisältöön

Toiminta Irakissa on jatkunut vakiintuneena

Maavoimat
Julkaisuajankohta 7.11.2018 10.02
Tiedote
Panssariajoneuvo. Taustalla liehuu Suomen lippu sekä seinässä suomileijona.

Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa (SKJI) on jatkanut koulutustehtäviään vakiintuneesti vuoden 2018 aikana. Suomalaisen joukon tehtävä tukee Yhdysvaltojen johtamaa monikansallista OIR-operaatiota (Operation Inherent Resolve) Daesh-järjestön lyömisessä.

Koulutustehtäviä toteutetaan kahdessa tukikohdassa. Toinen tukikohdista on Irakin keskushallinnon alueella ja toinen Irakin Kurdistanin alueella Erbilin kaupungin läheisyydessä, jossa koulutusta annetaan Kurdistan Training Coordination Centerin (KTCC) johdossa.

Irakin keskushallinnon alueella SKJI:n suojausjoukko aloitti toimintansa vuoden 2018 alussa osana kansainvälistä joukkoa. Suojausjoukon tehtävänä on vahventaa alueella olevaa monikansallista taisteluosastoa osana tukikohdan suojaus-, lähipuolustus- ja omasuojajärjestelyjä. KTCC Erbilin alaisuudessa toimivan joukon tehtävänä on Kurdistanin turvallisuusviranomaisten kouluttaminen erillisissä koulutustukikohdissa.

Koulutuksen painopiste on siirretty vuoden 2018 alkupuolella Irakin armeijan joukkojen koulutukseen Irakin keskushallinnon alueella. Koulutuksen turvaamiseksi ja joukon omasuojan parantamiseksi alueelle siirrettiin suomalaisten käyttöön elokuussa panssaroituja eteläafrikkalaisia RG32-ajoneuvoja.

Koulutusaiheina Irakin armeijan sotilaille ovat olleet ryhmän puolustus- ja hyökkäystaistelu, taistelu rakennetulla alueella ja ammunnat sekä lääkintäkoulutus. Irakin Kurdistanin alueella koulutuksessa on siirrytty asteittain kohti kouluttajien koulutusta, suomalaisten roolin siirtyessä yhä enemmän mentorointiin. Peshmergojen koulutusaiheina ovat vuoden alusta olleet komppanian taktiikka, tarkka-ammunta ja lääkintäkoulutus.

Vuoden 2018 aikana suomalaiset ovat kouluttaneet 170 Irakin armeijan sotilasta ja 594 Irakin Kurdistanin Peshmerga -sotilasta. Kaiken annettavan koulutuksen päämääränä Irakissa on tukea maata oman kestävän turvallisuusrakenteen luomiseksi.

Irakin sotilaita harjoittelemassa taistelua peltoaukealla rynnäkkökiväärit kädessä

Turvallisuustilanne

Rintamasotaa Irakin alueella ei enää käydä, mutta turvallisuustilanne Irakissa on edelleen epävakaa. Daesh on toteuttanut iskuja turvallisuusjoukkoja ja siviilejä vastaan epäsymmetriseen sodankäynnin periaatteilla, etenkin Irakin keskushallinnon alueella. Irakin Kurdistanin alueella tilanne on Daeshin osalta tällä hetkellä rauhallisempi, joskin jännittynyt. Turvallisuustilanne Suomalaisen kriisinhallintajoukon osalta Irakissa on säilynyt vakaana. Joukko ei ole joutunut kuluneen vuoden aikana tulenkäytön tai räjähdeiskun kohteeksi, eikä joukon läheisyydessä ole esiintynyt turvallisuuteen liittyviä häiriötilanteita.

Suomi on osallistunut Irakin operaatioon elokuusta 2015 alkaen koulutus- ja neuvonantotehtävissä osana kansainvälistä Daeshin vastaista toimintaa. Suomalaisten kouluttajien arvostuksesta kertoo, että yli 70 operaatioon osallistuvan kansakunnan joukosta kuukauden kouluttajaksi valittiin heinäkuussa 2018 pursimies Topi Suomesta.

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteinen kokous linjasi 1.6.2018, että Suomen osallistumista Irakin OIR-operaatiossa jatketaan noin 80 sotilaalla 1.1.2019 alkaen vuoden loppuun asti. Osallistuminen sisältää koulutus- ja neuvonantotehtävät Irakissa sekä osallistumisen tarpeellisiin esikunta-, hallinto- ja tukitehtäviin osana operaatiota.

´