Hyppää sisältöön

Toimintakyvyn kehittäminen - alokkaasta taistelijaksi

Jääkäriprikaati
29.1.2021 7.30
Uutinen
Kuvituskuva

Toimintakyvyn fyysinen harjaannuttaminen, Taistelijan keho -koulutus on aloitettu alkuaskeleista. Alokkaat ovat suorittaneet fyysisen toimintakyvyn testit. Maksimikestävyyden mittarina on edelleen selkeä ja yksinkertainen testi, Cooper-juoksutesti - 12 minuuttia. Voiman testipatterin muodostavat vauhditon pituushyppy, istumaan nousu ja etunojapunnerrus. Testin ohessa mitataan ja punnitaan alokkaan kehonkoostumuksen arvo, BMI.

Rovaniemen Ilmatorjuntapatteriston alokkaat ovat juosseet testinsä Ounashallin jalkapalloviheriölle mitatulla juoksuradalla. Lapin jääkäripataljoonan alokkaat väistelivät pahimmat pakkaspäivät ennen kuin juoksutestin suorittaminen Sodankylän varuskunnan Cooper-radalla oli mahdollista. Lihaskuntotestit perusyksiköt suorittivat varuskuntien liikuntatiloissa. Alokkaan lähtökunto on saatu mitattua ja todettua toimintakyvyn tasoihin 1-4.

Nousujohteinen toimintakyvyn harjaannuttaminen voi alkaa. Kestävyysharjoittelu on aloitettu palveluksen ohessa, marssien ruokalaan, hiihtämällä ampumaradalle, suunnistuksen karttaretki varuskunnassa ja taistelukoulutuksessa liikkuminen taistelukentällä. Voimaharjoittelu on aloitettu kevyellä kuntopiiriharjoituksella oman kehon painolla. Ampumaharjoittelun ohessa täytyy liikkuvuutta harjaannuttaa oikeiden ampuma-asentojen saavuttamiseksi ja oppimiseksi. Liikkuvuusharjoitteet auttavat lihaksistoa palautumisessa palveluksen tuomasta rasituksesta.  

Alokkaat Power, Kerola ja Huhta 1.Ilmatorjuntapatterista olivat tyytyväisiä omaan jaksamiseensa koulutuksessa. "Alussa ensimmäisinä päivinä oli raskasta varusteiden kantamisen vuoksi, mutta olemme tottuneet jo rasitukseen palveluksessa. Kuntopiiri ja liikkuvuusharjoitteet ovat olleet hyviä piristyshetkiä muun palveluksen lomassa tällä viikolla".
Kuluvan viikon rasittavimmat hetket oli koettu, kun harjoiteltiin taistelijan etenemistapoja. "Syöksyt söivät miestä" tuumasi alokas Power.
Seuraavana oli ohjelmassa ampumaharjoitus, johon lounaan jälkeen tehdyt avaat liikkuvuusharjoitteet olivat tehneet hyvää.  

Liikuntakasvatusupseeri
Yliluutnantti Jari Tenno

"Taistelijan mieli pysyy vahvana, kun ympäristö, jossa hän toimii, on turvallinen. Ja se toteutuu parhaiten tasa-arvoisen yhteisön kautta, jossa kenenkään ei tarvitse epäillä asemaansa tai pelätä sitä, riittävätkö hänen voimansa. Toimintakykyinen joukko on yhtä vahva kuin sen voimattomin yksilö." - Samalta viivalta, sotilaspastori Camilla Kempas  
 

Rovaniemi Sodankylä Työ ja koulutus