Hyppää sisältöön

Tykistö- ja jalkaväkiammunnat suunnitellaan yhdessä LIST22-harjoitukseen

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 26.5.2022 14.36
Tiedote
Rovajärven laaja tunturimaisema, kaukaisuudessa tykistötulen osumia runsaasti. Etualalla sotilaita seuraamassa ammuntoja.

Lightning Strike 22 -harjoitus Rovajärvellä huipentui 26.5.2022 laajoihin tykistöammuntoihin. Tykistön ja jalkaväen harjoitus alkaa pian saada päätöksensä ennen päätöspäivää ja paluumarsseja perjantaina 27.5.2022. Yhteistoiminta eri aselajien välillä ja sen harjoittelu on tärkeää. Tykistön ammunnoissa otetaan jalkaväkiammunnat huomioon jo suunnitteluvaiheessa hyvissä ajoin. Siten ammuntojen ja koko harjoituksen turvallinen toteutus voi onnistua.

- Ammuntojen yksityiskohtainen suunnittelu aloitettiin noin puoli vuotta ennen harjoitusta. Tilannekehys määrittää joukkojen sijainnin ja esimerkiksi tykistöyksiköiden pääasiallisen ammuntasuunnan. Suunnittelemalla päivittäinen tilannekehitys ja tehtävät tiedetään, milloin tuliyksiköiden on esimerkiksi kyettävä keskittämään tulta tai tukemaan naapurijoukkoa. Suunnittelussa huomioitiin jalkaväkiammunnat, joita tuetaan pääasiassa kranaatinheittimistöllä. Ammunnat suunniteltiin vaativuudeltaan nousujohteisiksi joukkojen koulutuksen tukemiseksi, kertoo LIST22-harjoituksen tykistöammuntojen johtaja everstiluutnantti Antti Pirinen, Tykistökoulun johtaja.

- Ammunnat on päivittäin aikataulutettu tilannekehityksen mukaisesti.

Kuvassa ampumatoimiston päällikkö ja tykistön varoupseeri.

- Harjoituksen ampumatoimisto vastaa ammuntojen turvallisesta toteutuksesta yhdessä kentällä olevan henkilökunnan kanssa. Ampumatoimiston päällikön alaisuudessa toimivat muun muassa tykistön ja jalkaväen varoupseerit, lääkinnän ja pelastuksen johtohenkilöt sekä koko ampumakenttäalueen varoupseeri, Pirinen kertoo.

Tykistökoulun kadetit osallistuvat LIST22-harjoitukseen. 106. kadettikurssin kenttätykistöopintosuunta harjoitteli patteriupseerin valvoja ja tulipatterin tuliasemaerotuomarin tehtäviä.

Kuvassa kadetti tykistön tehtävissä LIST22-harjoituksessa. Kuvaaja: Henri Hakulinen
 

Kuvassa K9-raskas panssarihaupitsi tulitoiminnassa Rovajärvellä LIST22-harjoituksessa.

Maasotakoulu johtaa Lightning Strike 22 -harjoituksen Rovajärvellä 16.-27.5.2022. Voit seurata harjoitusta netissä: www.maavoimat.fi/list22 ja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #LIST22

Kuvassa tulitoiminnassa kranaatiheitin Rovajärvellä LIST22-harjoituksessa.

Ampuma- ja harjoitusalue Jalkaväki Joukko-osasto Kenttätykistö
´