Hyppää sisältöön

Uusien alokkaiden palvelus alkoi Maavoimissa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 3.1.2023 16.09
Tiedote

Saapumiserän 1/23 alokkaat aloittivat palveluksensa Maavoimissa maanantaina 2.1.2023. Joukko-osastoon ilmoittauduttuaan heidät ohjattiin tavaroiden tarkistuksen kautta omiin perusyksiköihin. Loppupäivän ohjelmaan kuului muun muassa varusteiden noutamista ja omaan tupaan asettumista.

Ensimmäisenä palveluspäivänä alokkaita olivat vastassa saapumiserän 2/22 tuoreet alikersantit. Karjalan prikaatissa alikersantti Elias Hirvonen toimi 1. viestikomppanian päivystäjänä ja otti alokkaita vastaan iloisin mielin. 

– Olen odottanut siitä asti, kun itse astuin palvelukseen, että pääsen itse johtamaan ja olemaan esimerkkinä tuleville alokkaille. Toistaiseksi päivä on sujunut rauhallisesti. Meillä on ryhmä, josta aina joku lähtee alokkaiden kanssa noutamaan varusteita ja pitää huolen, että he pääsevät takaisin omaan tupaan, hän kertoo.

Alikersantti Hirvonen toimi palveluksen aloituspäivänä yksikkönsä päivystäjänä.

Alikersantit kulkevat alokkaiden mukana läpi alokasjakson ja pitävät huolen, että kaikilla on tarvittava varustus ja tieto siitä, mitä, missä ja milloin seuraavaksi tapahtuu.

– Me alikersantit käytännössä pyöritämme alokkaiden arkea täällä. Pidämme huolen, että alokkailla on kaikki kunnossa ja jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi, alikersantti Hirvonen toteaa.

"Hyvillä fiiliksillä lähden, vaikka jännittääkin"

Ensimmäisten kuuden viikon eli alokasjakson aikana alokkaat oppivat palvelukseen liittyvät perusasiat aina tahtimarssista teltan pystyttämiseen. Alokasjaksolla opetetaan sotilaan oikeudet ja velvollisuudet, toiminta sotilasorganisaatiossa sekä työ- ja palveluturvallisuuden perusteet. Alokasjakso päättyy sotilasvalaan, jonka jälkeen tehdään koulutushaaravalinnat, jotka määrittävät varusmiespalveluksen keston ja palvelustehtävän.

Maanantaina 1. viestikomppaniassa aloittaneen alokas Aaro Turpeisen tähtäimessä on johtajakoulutus.

– Koitan päästä aliupseerikouluun ja olla vuoden palveluksessa. Reserviupseerikoulu kiinnostaa myös. Sinne pääseminen on vaikeampaa, mutta pitää yrittää, hän kertoo.

Alokas Aaro Turpeinen aloitti palveluksensa maanantaina Karjalan prikaatin 1. viestikomppaniassa. 

Ensimmäinen päivä palveluksessa on tuntunut Turpeisen mielestä jännittävältä, mutta hän aloittaa palveluksen hyvillä mielin.

– Palvelus on suoritettava, ei siinä mitään. Hyvillä fiiliksillä lähden, vaikka vähän jännittääkin, kun tilanne ja paikka ovat uusia, hän toteaa.

"En olisi kokenut mitään tällaista siviilielämässä"

Karjalan prikaatin 1. ilmatorjuntapatterissa naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittava alikersantti Elli Lahikainen oli maanantaina paikalla opastamassa yksikkönsä uusia alokkaita.

– Onhan tämä päivä aika jännittävä. Tulee mieleen oma alokaskausi ja ensimmäinen palveluspäivä heinäkuussa. Samaan aikaan todella mukavaa ja mielenkiintoista seurata uusia alokkaita, hän kertoo.

Alikersantti Elli Lahtinen oli vastaanottamassa alokkaita. Kiinnostus maanpuolustusta kohtaan sai hänet hakeutumaan naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. 

Uusia alokkaita alikersantti Lahikainen kehottaa olemaan avoimia ja hoitamaan hommat asiallisesti, mutta palvelusta ei kuitenkaan tarvitse ottaa liian vakavasti. Hänelle palvelus on antanut paljon hyviä kokemuksia ja uusia ystäviä.

– En olisi ikinä kokenut mitään tällaista siviilielämässä, jos en olisi koskaan tänne lähtenyt, hän kertoo.

Alikersantti Lahikaista on aina kiinnostanut maanpuolustus ja ajatus palvelukseen hakemisesta kehittyi jo nuorena. Hän kannustaakin hakemaan naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen, jos kiinnostusta löytyy.

– Kannattaa ehdottomasti hakea, jos vähänkään kiinnostaa maanpuolustus. Palvelus on myös hyvä tapa viettää esimerkiksi välivuotta koulusta, jos haluaa hyvää ja hyödyllistä tekemistä, alikersantti Lahikainen kannustaa.

Uusi alokas, tutustu intti.fi-sivustoon ja palvelustehtäviin: Varusmiespalvelus ja -koulutus - Varusmies - Intti.fi

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 15. tammikuuta. Katso lisätietoja ja hakuohjeet: Hakeminen - Intti.fi

´