Hyppää sisältöön

VALMIUSTAITOJEN KEHITTÄMINEN NÄKYY KYLISSÄ: ”JOKAISEN PANOS ON ARVOKAS”

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 5.9.2023 7.38
Tiedote

Puolustusvoimien, viranomaisten ja kolmannen sektorin yhteistyö on tärkeä osa Kanta-Häme 2/23 -paikallispuolustusharjoitusta. Harjoituksessa on lisäksi mukana julkiselta sektorilta poliisin, pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveysalan viranomaisia. Myös kolmas sektori on nyt ensimmäistä kertaa laajana joukkona näkyvästi mukana kaupunkien ja kuntien ja näiden alueellisten toimijoiden voimin.

Osana paikallispuolustusharjoitusta tällä viikolla järjestetään myös VALPAS 2023 yhteistoimintaharjoitus.  Puolustusvoimat jatkaa vakiintunutta yhteistyöharjoittelua alueen pelastuslaitosten, poliisin ja kuntien kanssa. Tällä kertaa aiempaa huomattavan suuremman roolin saavat myös kolmannen sektorin paikallistoimijat. Mukana on laajasti niin alue- ja kyläyhdistyksiä, harrasteseuroja kuin muitakin yhteisöjä.

- Kriisitilanteisiin valmistautuminen ja niissä toimimisen harjoitteleminen ovat viime vuosien aikana osoittautuneet erittäin tärkeiksi. Kriisitietoisuuden lisääntyessä olemme huomanneet, ettei kukaan pärjää yksin ja jokaisen panos arjen perustoimintojen ylläpitämisessä ja turvaamisessa on arvokas, kertoo tapahtuman järjestäjiin lukeutuvan Hämeen Setlementin järjestökoordinaattori Teija Kallio.

Yhteistyön harjoittelu näkyy konkreettisena toimintana Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen kaupunkien läheisyydessä. Harjoitukseen osallistuu yhteensä lähes tuhat varusmiestä, reserviläistä ja Panssariprikaatin työntekijää. Kuluvan viikon aikana maakunnan alueella liikkuu Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten joukkoja kalustoineen kaikkina vuorokauden aikoina.

TIETOA JAETAAN MAAKUNTAKIERROKSELLA

Osana harjoitusta toteutetaan järjestöjen maakuntakierros, jonka keskiössä on tiedonjakaminen kokonaisturvallisuudesta sekä eri toimijoiden yhteistyö poikkeusoloissa.

Paikallisturvallisuuden parantamiseksi Forssassa, Riihimäellä ja Hämeenlinnassa järjestetään yleisölle avoimet iltatapahtumat. Forssassa tiistai-iltana, Riihimäellä keskiviikkona ja Hämeenlinnassa torstaina kello 17.30 alkavia tapahtumia voi kuka tahansa seurata myös etänä Teams-yhteydellä.

Oman alueen turvallisuuteen ja sen kehittämiseen voi osallistua myös keskiviikon tilaisuuden ohessa järjestettävissä etäkatsomoissa. Näissä tilaisuuksissa katsotaan yhdessä lyhyet alustukset kyläradiotoiminnasta sekä kuullaan Haminankylän kyläturvallisuuspilotista, joka toteutettiin esimerkillisesti viime vuonna. Alustusten pohjalta keskustelua voi jatkaa oman kylän turvallisuusasioista etäkatsomon vetäjän johdolla. Lue lisää etäkatsomoista täältä.

Yleisölle avoimet iltatapahtumat:

ti 5.9.2023 17.30-20.30 FORSSA

Forssan akvarelli, Pihlajakatu 9, 30420 Forssa

ke 6.9.2023 17.30-20.30 RIIHIMÄKI

Riihimiäen kirjasto, Kauppakatu 16, 11100 Riihimäki

to 7.9.2023 17.30-20.30 HÄMEENLINNA

Kumppanuustalo, Kirjastokatu 1, 13100 Hämeenlinna

Joukko-osasto Kanta-Häme Keski-Suomi Pirkanmaa Päijät-Häme
´