Hyppää sisältöön

Valmiusyksiköllä takana monipuolinen kevät

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 30.5.2022 9.08
Uutinen
Taisteluvarustukseen pukeutuneet varusmiehet suojaavat lentokenttäterminaalin ulko-ovea talvella.

Kainuun prikaatin Valmiusyksikön saapumiserän 221 taistelijat aloittivat oman valmiusjaksonsa joulukuun puolessa välissä, kun vanha yksikkö päätti omansa kotiutumiseen. Nyt valmiusjakso alkaa olla loppusuoralla ja yksikön taistelijat ovat suoriutuneet siitä moitteetta.

Valmiusjakson alussa jatkettiin siitä mihin koulutus päättyi joukkotuotantokaudella ja samalla aliupseerikursseilta valmistuneet johtajat saatiin mukaan tiiviiksi hitsautuneeseen joukkoon. Yksikkö toteutti heti valmiuskauden alkuun harjoituksen Kajaanin kaupungin alueella, jossa se pääsi harjoittelemaan mm. kohteen suojaamista ja joukkueen taistelua. Tämän jälkeen koitti ansaittu loma, jolta palattuaan yksikkö harjoitteli Ryske-harjoituksessa yhdessä Jääkäriprikaatin Valmiusyksikön kanssa Lapin alueella.

Valmistautuminen suureen kansainväliseen koitokseen Norjassa aloitettiin hyvissä ajoin ja helmi-maaliskuun taitteessa toteutettiin selviytymisharjoitus. Taistelijoille koulutettiin tulen tekemistä tilapäisvälineillä, avannosta pelastautumista, vihollisen väistämistä, luppokeiton valmistamista sekä tilapäismajoitteen rakentamista. Näissä majoitteissa he majoittuivat harjoituksen ajan. Näin varmistettiin, että taistelijoilla on riittävät tiedot ja taidot selviytyä eri olosuhteissa, kun kulman takana odotti Cold Response 22 -harjoitus.

Cold Response 22 -harjoitus järjestettiin maaliskuussa Pohjois-Norjassa ja sitä varten koottiin Kainuun prikaatin ja Jääkäriprikaatin valmiusyksiköt yhdeksi yksiköksi. 

Harjoituksessa varusmiehet pääsivät toimimaan yhdessä norjalaisten ja ruotsalaisten sotilaiden kanssa. Vastapuolella oli usean eri maan ammattisotilaita sekä erikoisjoukkojen jäseniä esimerkiksi Yhdysvalloista, Saksasta, Hollannista ja Ranskasta. Yksikön taistelijat pärjäsivät heitä vastaan erinomaisesti vuoristossa sekä vuonoissa ja monelle ulkomaalaiselle olikin yllätys, että heitä vastaan toiminut joukko oli valmiusyksikön varusmiehiä. 

Tätä kirjoittaessani yksiköllä on alle kuukausi kotiutumiseen ja edessä viimeinen näytön paikka eli Kainuun prikaatin Kirves 22 -taisteluharjoitus ennen kotiutumista. Taustalla kevään ajalta on useita taisteluharjoituksia sekä muutamia ampumaharjoituksia, joiden aikana taistelijoiden osaaminen on kehittynyt entisestään. Valmiuskauden monipuolisen kevään kruunaa kotiutuminen ennen juhannusta.

Kirjoittaja on kapteeni Riku Nuppola, Valmiusyksikön varapäällikkö.

´