Hyppää sisältöön

Valtakunnalliset sankarihautajaiset Lappeenrannassa 21.5.2017

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 12.5.2017 9.11
Tiedote

Lappeenrannassa järjestetään Kaatuneitten muistopäivänä 21.5. valtakunnalliset sankarihautajaiset. Valtakunnallisessa tilaisuudessa siunataan ja haudataan yhteensä 38 tunnistamatonta sankarivainajaa, joista 10 on talvisodassa ja 28 jatkosodassa menehtyneitä suomalaisia sotilaita. Kaatuneista 32 on löydetty Karjalankannakselta ja kuusi Laatokan Karjalasta useilta eri taistelupaikoilta.

Muistopäivän jumalanpalveluksen saarnan ja sankarivainajien siunauksen toimittaa puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö apunaan puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja Lappeenrannan seurakuntayhtymän papistoa. Valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen tuo pääministeri Juha Sipilä. Tilaisuus on yksi Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumista.

Sankarihautajaisten ohjelma on seuraava:
klo
10.00 Kaatuneitten muistopäivän messu Lappeen Marian kirkossa
11.45 Siirtyminen Lappeenrannan sankarihautausmaalle
12.00 Siunaaminen ja arkkujen hautaan laskeminen
13.30 Muistotilaisuus kutsuvieraille Maasotakoululla
13.30 Kahvitilaisuus yleisölle kaupungintalolla

Suomeen on vuosi 1992-2016 palautettu runsaat 1200 suomalaisen sotilaan jäänteet, joista noin 340 henkilöllisyys on varmistettu DNA-analyysillä. Tunnistetut vainajat on saatettu kotiseurakuntien sankarihautausmaille, tunnistamattomat on haudattu pääasiassa Lappeenrannan, Joensuun ja Kajaanin sankarihautausmaille. Tämän kevään ja kesän aikana haudataan nyt tiedossa olevat kuusi tunnistettua sankarivainajaa kotiseurakuntiensa hautausmaille.

Tilaisuuden järjestelyistä vastaa Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys yhdessä puolustusvoimien ja Lappeenrannan seurakuntayhtymän kanssa. Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ylläpitää vuosien 1939-1945 sodissa ja niiden sotavankeudessa menehtyneiden, Suomen rajojen ulkopuolelle jääneiden sotavainajien muistoa. Yhdistys koordinoi kentälle jääneiden sotilaiden jäänteiden etsintää ja vastaa löydettyjen siirtämisestä Suomeen. Yhdistys hoitaa lisäksi luovutetulla alueella olevia kenttähautausmaita sekä tekee muistokäyntejä suomalaisten sotavankien muistomerkeille Venäjällä ja Kazakstanissa.

´