Hyppää sisältöön

Suomalaisten EUBG -valmiusvuoro päättyy 31.12.
Vanginvartijasta vänrikiksi

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 21.12.2016 11.43
Tiedote

Suomi on vuoden 2016 aikana osallistunut Iso-Britannian johtamaan Euroopan unionin taisteluosastoon (EUBG16). Taisteluosaston valmiusvuoro alkoi 1.7. ja kestää 31.12.2016 asti. Valmiusaikana korkeaan valmiuteen sitoutunut joukko on ollut viiden päivän lähtövalmiudessa. Joukon materiaali ja ajoneuvot ovat olleet valmiina ja henkilöstö tavoitettavissa.


EU:n taisteluosaston ajoneuvoja lähtövalmiudessa Viron Saber Strike 16 -harjoituksessa.

Vänrikki Eero Tahvanainen, yksi EUBG16:n suomalaisosaston reserviläisistä, aloittaa valmiusvuoron jälkeen sopimussotilaan tehtävässä Porin prikaatin Kriisinhallintakeskuksessa.

Tahvanaisella on sopimussotilaan tehtävään poikkeuksellisen hyvä ja kattava sotilaskoulutus, sillä hän suoritti ennen EU:n taisteluosastoon osallistumista myös Suomen kansainvälisen valmiusjoukkokoulutuksen Porin prikaatissa.

Varusmiespalveluksen jälkeen vanginvartijanakin työskennellyt Tahvanainen päätyi taisteluosastoon sopivan koulutuksen ja täsmärekrytoinnin kautta. Suunta oli selvä heti kirjeen kolahdettua postilaatikosta.

- Kysely kun tuli, niin ei sitä tarvinnut montaakaan sekuntia harkita. Koulutus kuulosti lupaavalta, rikkaalta kokemukselta ja muutenkin Puolustusvoimien hommat ovat lähellä sydäntä, muistelee Tahvanainen taisteluosastoon sitoutumistaan.

Noin 60 hengen suomalaisosasto pitää edelleen tiivistä yhteyttä toisiinsa ja sitä kautta Tahvanainen päätyi myös sopimussotilaaksi.

- Yhtä taisteluosaston kaveria pyydettiin sopimussotilaaksi ja hän oli estynyt pääsemään. Sain tiedon tehtävästä hänen kauttaan ja itselläni oli kiinnostusta sekä sopiva elämäntilanne, joten soitin Kriisinhallintakeskukseen heti.

EU:n taisteluosaston koulutus alkoi maaliskuun puolessa välissä Porin prikaatissa. Koulutuksen aikana Tahvanainen pääsi osallistumaan kahteen kansainväliseen harjoitukseen Iso-Britanniassa ja Virossa. Tulenjohtajana toiminut Tahvanainen kehuu varsinkin tiivistä Saber Strike 16 -harjoitusta Virossa.

- Näin siellä miten muut maat toimivat ja opin paljon uusia asioita. Vanhoja asioita kerrattiin myös paljon. Harjoituksissa sai käytännössä käyttää vierasta kieltä, että pääsi ammuttamaan epäsuoraa tulta. Samalla pääsi näkemään miten ilmakoneet tukevat maataistelua ja myös näkemään miten ilmatulenjohtaja toimii, Tahvanainen muistelee.

Rauhanturvaajaksi myöhemmin?

Jossain vaiheessa tulevaisuutta Tahvanaisen suunnitelmissa ovat myös kriisinhallintatehtävät. Esimerkiksi Libanoniin ensi keväänä lähetettävän suomalaiskomppanian tehtävät kiinnostavat Tahvanaista. Rauhanturvaajat tuossa kyseisessä komppaniassa vaihtuvat neljän kuukauden välein.

- Kriisinhallintaoperaatiossa palveleminen kiinnostaa tosi paljon. Alustavasti olemme sopineet nyt noin puolen vuoden pestistä Kriisinhallintakeskuksen kanssa. Jatkosta keskustelemme myöhemmin, Tahvanainen valottaa.

 


Luvat kuntoon. Vänrikki Eero Tahvanainen varmisti töiden mutkattoman aloituksen asioimalla ennen joulua mm. Porin prikaatin lupahallinnossa.
 

Linkkejä:

Porin prikaatin Kriisinhallintakeskus
 

´