Hyppää sisältöön

Varusmiehet ampuvat AMOS-kalustolla LIST22-harjoituksessa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 26.5.2022 8.30
Tiedote
Ylikersantti Lindholm LIST22-harjoituksessa tulijoukkueensa kanssa AMOS-kaluston edessä.

Lightning Strike 22 LIST22-harjoitukseen osallistuu Karjalan prikaatista kranaatinheitinpanssariajoneuvokomppania kotimaisella Patria XA-361 AMOS -kalustolla. Vaunuja on aseistettu kahdella 120-millisellä kranaatinheittimellä. Kranaatinheitinpassariajoneuvokomppaniassa jokaisella sotilaalla on oma tärkeä tehtävänsä; jokaisen panosta tarvitaan komppanian tehtävän täyttämiseen.

Upseerikokelas Helanen toimii komppanian tulitoimintaupseerina. Helasen vastuulla on vastaanottaa tulikomennot tulenjohtajalta, tarkastaa niiden oikeellisuus ja johtaa vaunujen tulitoimintaa.

Erilaisten viestivälineiden hallitseminen on tärkeää. Tulitoimintaupseeri on jatkuvasti yhteistoiminnassa komppanian päällikön, tuliasemaupseerin ja viestiupseerin kanssa, jotta komppanian toiminta saadaan toteutettua saumattomasti.

Helasella on alaisenaan jääkäreitä, jotka mm. perustavat komentopaikan ja ylläpitävät viestipäivystystä.

-    Vähän kaikkien kanssa tulee tehtyä yhteistyötä, ja sehän tässä mukavaa onkin, Helanen kiteyttää.

Tulitoimintaupseerille keskeisimmistä ominaisuuksista Helanen mainitsee kyvyn antaa nopeasti harkittuja käskyjä, yhteistoimintakyvyn muiden ihmisten kanssa, sekä "multitäskäämisen". Helanen kertoo huomanneensa itsessään selvää kehitystä kaikilla näillä osa-alueilla.

Kun häneltä kysytään mietteitä LIST22 -harjoituksesta Rovajärvellä, Helanen kertoo hymyssä suin nauttineensa siitä, että omaa tehtävää on päässyt kunnolla harjoittelemaan aamusta iltaan.
Hän pitää hienona asiana sitä, että hyvän koulutuksen ansiosta pääsee oppimaan joka päivä jotain uutta.

-    Tosi hyvät kelitkin on sattunut meille. Vaikka välillä vähän ripottaakin, niin ei ole haitannut yhtään. Olen kyllä tykännyt harjoituksesta, Helanen toteaa.

AMOS-kalustoa LIST22-harjoituksessa. Kuvaaja: viestintävarusmies Veikka Suni.

Ylikersantti Lindholm toimii harjoituksessa tulijoukkueen johtajana.

-    Joukkueen johtajan tulee varmistaa vaunuryhmille riittävät perusteet ja työrauha toteuttaa omia tehtäviään, hän toteaa.

Tulijoukkueen johtaja tekee laajasti yhteistoimintaa komppanian muiden sotilaiden kanssa. Lindholm mainitsee yhteistoimintaosapuolena huoltojoukkueen johtajan, jonka kanssa toteutetaan mm. ampumatarviketäydennykset ja tankkaukset.

Niin ikään tuliasemaupseerin kanssa toiminta on oltava sujuvaa, jotta uusien asemien tiedustelu ja niihin siirtyminen onnistuu. Tulijoukkueen johtajan tärkeimmäksi ominaisuudeksi Lindholm nostaa kyvyn mukautua erilaisiin tilanteisiin. 

Komppania kykenee!

AMOS tulitoiminnassa LIST22-harjoituksessa. Kuvaaja: viestintävarusmies Veikka Suni.

Kirjoittaja:
kapteeni Mäkinen, kranaatinheitinkomppanian päällikkö

Maasotakoulu johtaa Lightning Strike 22-harjoituksen Rovajärvellä 16.-27.5.2022. Voit seurata harjoitusta netissä: www.maavoimat.fi/list22  ja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #LIST22.
 

Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto
´