Hyppää sisältöön

Varusmiesjohtajat valmiudessa -RUK260 harjoittelee

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 28.7.2022 13.15
Tiedote
Varusmies, upseerioppilas maastossa, katsoo kameraan hymyillen. Taustalla kevyt kranaatinheitn ja muita varusmiehiä valmiudessa.

Reserviupseerikurssin RUK260 tärkeä ja iso harjoitus, ampuma- ja taisteluharjoitus eli ATAH oli Pahkajärvellä 21.-28.7.2022. Harjoitukseen osallistui noin 750 taistelijaa. Yksi heistä on upseerioppilas Arttu Fräntilä (kuvassa). Hän on RU-kurssilla tulipatterin kranaatinheitinlinjalla.

Upseerioppilas Arttu Fräntilä, 19, Keuruulta toimi RUKATAH- eli reserviupseerikurssin ampuma- ja taisteluharjoituksessa kranaatinheitinjoukkueen 1. heitinryhmän johtajana. Eli tehtävänä oli johtaa ja vastata heitinryhmän taistelijoiden ja heittimen toiminnasta.

- Parasta tässä tehtävässä on se, että saa itse suunnitella ja saa käskeä, Fräntilä sanoo. Hänen kotivaruskuntansa ja joukko-osastonsa on Kainuun prikaati.

Kuvassa kevyt kranaatiheitin ja heitinryhmän yksi taistelija.

Harjoituksessa syvennetään osaamista eri näkökulmissa: oppimisaiheina ovat johtajan toimeenpanokyky ja yhteistoiminnan syventäminen eri aselajien välillä taistelukentällä sekä johtajan harjaantuminen koulutushaaran mukaisen joukon puolustus-, hyökkäys- ja tukemisammunnoissa.

Taktisella komentopaikalla lähivartiomehenä toimi upseerioppilas Eero Kanasuo (kuvassa), 20, reserviupseerikurssin esikunta- ja viestikomppaniasta. Hän on kotoisin Turun seudulta.

- Tämä on jo tuttua hommaa. Perustimme tämän komentopaikan maanantaina.

- Olen toiminut tässä harjoituksessa myös mm. viestipäivystäjänä ja suoja-aseman lähivartiomiehenä.

Ilmatorjunnan johtopaikalla toimi upseerioppilas Joose Rajala, 19, Oulusta, jonka kotijoukko-osasto on Jääkäriprikaati. Tässä hän kirjoittaa muistiinpanoja tehtäväänsä varten.

RUK260:n Tulipatterin ilmatorjuntalinjalla on upseerioppilas Elli Raitanen (kuvassa), 19, Helsingistä. Hänen kotijoukko-osastonsa on Karjalan prikaati. Tässä harjoituksessa hän toimi muun muassa it-johtopaikalla päällikkönä. Eli tekee taistelukäskyjä, pitää yllä tilannetietoa ja "katsoo, että kaikki on paikallaan", kuten Raitanen itse kuvailee.

- Ilmatorjunta on hieno aselaji. Saa ajatella ja pitää silmällä pintavihollisen liikkeitä, ja myös katsella taivaalle. Eli on monta rautaa tulessa.

Huolto pelaa ja tarvikkeita tulee

Isossa harjoituksessa tarvitaan paljon niin ampumatarvikkeita kuin ruokaakin, kuten muitakin tarvikkeita. Kuumalla kelillä kuluu myös vettä.

RUK ATAH-harjoituksen taisteluvaiheessa käytetään harjoitusampumatarvikkeita eli "paukkupatruunoita", mutta niitä tilataan, toimitetaan ja käsitellään kuin "kovia".

- Otamme vastaan tilauksia muilta yksiköiltä, kertoo upseerioppilas Kotiranta, 20, Karjalan prikaatista. Hän toimi harjoituksessa huollon komentopaikalla tilanneupseerina.

Vääpelin tehtävässä oli upseerioppilas Ahola, 19, Panssariprikaatista.

- Olemme ensimmäistä kertaa näissä hommissa. Ensimmäinen kerta, kun täydennämme harjoituksessa myös a-tarvikkeita, Ahola kertoo.

Kuvassa huollon tilanneupseerina komentopaikalla toimiva upseerioppilas Leskinen ottamassa vastaan tilanneilmoitusta.

Jääkäri Leea Vuopionperä, 19, on mukana reserviupseerikurssin harjoituksessa tukemassa huollossa ja etenkin ruoka- ja vesijakeluissa.

- Olen kuljettanut ruokia upseerioppilaille, hän kertoo.

Vuopionperä palvelee Haminassa Kuljetuskomppaniassa, aloitti saapumiserässä 1/22 eli tammikuussa ja kotiutuu joulukuussa.

- Palveluksen jälkeen ajattelin hakea töihin ajamaan rekkaa. Olen saanut nyt CE-kortin. Myöhemmin haen opiskelemaan kauppatieteitä ja hallintotieteitä, Leea Vuopionperä kertoo.

Hän on kotoisin Rovaniemeltä, mutta asuu nykyään Lahdessa.

Harjoituksen johtaja, reserviupseerikurssin johtaja everstiluutnantti Teemu Hassi (kuvassa) keskusteli upseerioppilaiden kanssa ja tarkkaili heidän osaamistaan. 

- Osaaminen on kehittynyt. Mallikkaita suorituksia ja hyvä tatsi. Jatkamme hyökkäystä niin kauan, että vihollinen on lyöty, Hassi kertoo harjoituksen asenteesta.

Kuuma sää on tuonut lisähaastetta upseerioppilaille, mutta se ei ole haitannut harjoituksen etenemistä.

- Toimintakykyyn panostaminen on korostunut ja se näkyy erityisesti huollon tärkeydessä, everstiluutnantti Hassi toteaa.

 

Harjoitus alkoi 21.7.2022 ja se päättyi 28.7.2022. Harjoitus toteutettiin Pahkajärven ampuma- ja harjoitusalueella Kouvolassa.

Reserviupseerikoulu järjestää reserviupseerikursseja kaksi kertaa vuodessa. Seuraava kurssi, RUK261, alkaa marraskuun alussa.

Reserviupseerikoulu kuuluu Maasotakouluun ja sijaitsee Haminassa. Reserviupseerikoulussa on reserviupseerikurssien lisäksi joukkotuotantoa, eli varusmiehiä Kuljetuskomppaniassa ja Jääkärikomppaniassa.

´