Hyppää sisältöön

Viestiasema pystyyn osaksi harjoituksen runkoverkkoa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 2.12.2019 15.51
Uutinen

Metsän keskellä nouseva viestiaseman masto lähenee isojen mäntyjen latvoja. Hetken päästä asema liitetään osaksi harjoituksen runkoverkkoa.

Karjalan prikaatin 1. Viestikomppanian viestiryhmää johtaa alikersantti Merisalo. Ryhmän tehtävänä on rakentaa viestiasema osaksi runkoverkkoa, jolla tuetaan Kaakko 19 -harjoituksessa laajalla alueella toimivia harjoitusjoukkoja.

Viestiaseman paikkaa on toistaiseksi siirretty vasta kaksi kertaa, kun joissakin harjoituksissa sitä joutuu Merisalon mukaan siirtämään päivittäin. Ryhmänjohtajan mukaan kelit ovat tuottaneet tässä harjoituksessa hieman ongelmia.

- Ensin tuli vettä ja sitten heitti pakkaselle. Kaikki on aivan jäässä. Mutta kyllä me selvitään - kuten aina, sanoo Merisalo.

Kun aseman masto on saatu 24 metrin korkeuteen ja yhteydet valmiiksi, on ryhmän tehtävänä ylläpitää viestiverkkoa ja suojata viestiasemaa. Mikäli yhteydet vikaantuvat, ne korjataan. Tähän miehet ovat saaneet riittävän koulutuksen.

Viestiaseman pystytystä

Alikersantti Merisalon ryhmään kuuluu tällä kertaa kuusi sotilasta. Alaistensa hän sanoo olevan helppoja johdettavia. Kuukausi sitten 20 vuotta täyttänyt Merisalo kertoo eksyneensä viestijoukkoihin vähän vahingossa.

- Varusmiespalvelusajassa ei ole valittamista, yllättävän mukavaa on ollut. Välillä on huonompia päiviä, mutta kyllä tästä ajasta jää hyviä muistoja, toteaa Merisalo.

Merisalo kertoo oppineensa paljon itsestään varusmiespalveluksen aikana.

- Kun on varusmiespalveluksessa alikersanttina ja pistetään yksin johtamaan ryhmää, kohtaa erilaisia tilanteita päivittäin. Sitä alkaa tuntemaan itsensä paremmin ja huomaa minkälainen johtaja oikeasti on, kun joutuu päätöksiä tekemään, pohtii Merisalo.

Alikersantti Merisalo kertoo kotiutuvansa 19. joulukuuta, kuusi päivää ennen joulua. Ajatus siitä saa leveän hymyn nuoren miehen kasvoille, sitten tämä kiirehtiikin jo johtamaan loppuvalmisteluja viestiasemallaan.

´