Hyppää sisältöön

Viimeiset rakuunat nimitetty

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 11.8.2016 16.04
Tiedote

Lappeenrannan linnoituksessa koettiin 11.8. historiallinen hetki, kun Maasotakoulun johtaja, eversti Asko Muhonen nimitti sotilasvalapuheensa päätteeksi uudet alokkaat rakuunoiksi ja jääkäreiksi. Sotilasvalansa tai sotilasvakuutuksensa antaneet kuutisenkymmentä rakuunaa on viimeinen palveluksen suorittava rakuunanimeä kantava varusmiesjoukko.

Lappeenrannassa koulutettujen rakuunoiden historia on vaiherikas. Kaupungissa on koulutettu itsenäisen Suomen aikana rakuunoita Uudenmaan rakuunarykmentissä vuodesta 1921 alkaen. Vuonna 1944 Uudenmaan rakuunarykmentin komentajaksi määrättiin eversti Adolf Ehrnrooth, jonka komentaja-aikana vuonna 1947 rakuunat jalkautettiin ratsailta. Vuonna 1957 Uudenmaan rakuunarykmentin nimi muuttui Uudenmaan rakuunapataljoonaksi, joka toimi aina vuoteen 1989 asti. Vuosina 1990-2006 rakuunat saivat peruskoulutuksensa Karjalan tai Savon prikaateissa, minkä jälkeen he jatkoivat palvelustaan Lappeenrannassa. Vuonna 2007 Maasotakoulussa Lappeenrannassa ryhdyttiin taas kouluttamaan alokkaita.

Perinteikkään varusmiesyksikön rakuunaeskadroonan toiminta lakkaa Lappeenrannassa ja Maasotakoulun kaikki alokkaat koulutetaan vuodesta 2017 alkaen Haminassa Reserviupseerikoulun jääkäri- tai kuljetuskomppaniassa. Varusmiehet eivät kuitenkaan katoa Lappeenrannasta. Heitä palvelee peruskoulutuskauden jälkeen jääkäreinä Lappeenrannassa muun muassa sotilaspoliisin, kuljettajan ja lääkintämiehen tehtävissä.

Rakuunat ovat jättäneet lähtemättömät jälkensä Lappeenrannan paikannimiin kuten Rakuunamäki ja Adolf Ehrnroothin aukio. Vaikka Maasotakoulusta ei enää tule rakuunoita, Maasotakoulu jatkaa rakuunaperinteiden vaalimista. Elävänä esimerkkinä perinteistä ovat muun muassa vuosittain vietettävä rakuunoiden perinnepäivä eli Breitenfeldin taistelun muistopäivä 7.9. ja Itä-Suomen alueella aktiivisesti toimiva Rakuunasoittokunta. Lisäksi Maasotakoulun apulaisjohtaja toimii Uudenmaan rakuunapataljoonan perinnekomentajana.

- Perinteet ovat eläneet Maasotakoulun toiminnassa koko ajan mutta nyt kun uusia rakuunoita ei enää tule, perinteiden vaaliminen korostuu, toteaa rakuunoiden perinnekomentaja eversti Petteri Rokka.

Hakkaa päälle! (=rakuunoiden perinnehuuto)

 

´