Hyppää sisältöön

Viranomaiset harjoittelevat paikallispuolustusta Pohjois-Karjalassa

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 22.2.2022 10.41
Tiedote

Kainuun prikaati toteuttaa paikallispuolustusharjoituksen Pohjois-Karjalan alueella 26.2. - 5.3.2022.

Harjoitustoimintaa toteutetaan pääosin Joensuun, Kiteen, Liperin, Juukan ja Kontiolahden alueilla. Tavoitteena kehittää maavoimien valmiutta ja suorituskykyä siten, että häiriötilanteissa kyetään toimimaan nopeasti myös paikallisella tasolla. 

Paikallispuolustusharjoitus kehittää alueen viranomaisten, elinkeinoelämän ja Maavoimien paikallisjoukkojen yhteistoimintaa paikallisturvallisuuden tehtävissä osana yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Harjoituksessa ratkaistavat häiriötilanteet ovat luonteeltaan eri viranomaisten yhteistoimintaa vaativia kokonaisuuksia siviiliympäristössä.

Paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu henkilöstöä, reserviläisiä ja varusmiehiä Kainuun prikaatista ja Karjalan lennostosta ja Pohjois-Karjalan rajavartiostosta. Puolustusvoimien osuus osallistuvasta henkilöstöstä on noin 340.

Harjoitukseen osallistuu henkilöstöä Pohjois-Karjalan alueelta mm. aluehallintovirastosta, maakuntaliitosta, poliisista, pelastuslaitoksesta, tullista, SiunSOTE:sta, kaupungeista, kunnista, SPR:stä, Pohjois-Karjalan tukipalvelut Oy Polkasta, Logistiikkarykmenteistä ja Puolustusvoimien palvelukeskuksesta.

Harjoituksen aikana päivystää numero 0299 451 964 mahdollisia kansalaisten yhteydenottoja varten. 

Harjoitukseen liittyy reserviläisten osalta kovapanosammunnat Onttolassa torstaina 3.3. Yksittäisissä harjoituskohteissa voidaan käyttää paukkupatruunoita. Harjoituskohteissa on valvomassa sekä kouluttajia että erotuomareita huomioliivein varustautuneina.

Harjoitukseen liittyy Karjalan lennoston lentotoimintaa keskiviikkona 2.3.

Paikallispuolustusharjoitus Pohjois-Karjalassa toteutetaan samanaikaisesti Lapin vastaavan harjoituksen kanssa ja ne ovat osa valtakunnallista harjoitusrupeamaa, joka jatkuu seuraavalla viikolla Etelä-Suomessa.

Harjoitusta voi seurata Maavoimien ja Kainuun prikaatin sosiaalisen median kanavilla Facebook, Twitter ja Instagram hashtageilla #paikallisturvallisuus ja #paikallispuolustajat sekä #savokarjala22.


Erityisjärjestelyitä COVID-19-viruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Puolustusvoimille on tärkeää harjoitella ja pitää yllä valmiutta kaikissa tilanteissa. Varusmiesten, reserviläisten ja henkilökunnan turvallisen harjoittelun takaamiseksi harjoituksen suunnittelussa ja toimeenpanossa huomioidaan voimassa olevat rajoitukset ja toimenpiteet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

  • Sairaana ei saa osallistua harjoitukseen! Mikäli reserviläinen tuntee olonsa sairaaksi, tulee hänen olla yhteydessä omaan aluetoimistoonsa. Reserviläisen hakiessa vapautusta kertausharjoituksesta koronan perusteella, tulee hänen toimittaa lääkärintodistus käskyn lähettäneeseen aluetoimistoon.
  • Turvavälien, käsihygienian ja maskien käyttö opastetaan reserviläisille ilmoittautumisen yhteydessä.
  • Kasvomaskeja on varattu riittävästi koko harjoitusjoukolle.
  • Varusmiehet ja reserviläiset eivät majoitu samassa osastossa.
  • Harjoitusjoukko jaetaan pieniin osastoihin, jotka majoittuvat j ruokailevat erillään.
  • Harjoituksen puhutteluissa on varattu aikaa turvavälien, käsihygienian ja maskien käytön opastamiseen.
  • Sisätiloissa henkilöstö jaetaan pieniin erillisosastoihin, joissa pidetään turvavälit ja käytetään kasvomaskia.
  • Käsien pesu ja desinfiointi mahdollistetaan erityisesti ruokailun ja majoituksen yhteydessä.
     
´