Hyppää sisältöön

Voimallinen tahto vie varusmiehen läpi vaikka harmaan kiven

Maavoimat
10.10.2021 12.00
Uutinen
Varusmies lukemassa e-kirjaa.

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää vietetään tänään, sunnuntaina 10.10. Lukeminen on ollut suosittu harrastus kautta aikojen – niin myös varusmiesten keskuudessa kasarmilla. Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä ja Panssariprikaatissa Parolannummella onkin sunnuntaipäivä lähtenyt käyntiin e- ja äänikirjojen parissa.

Karjalan prikaatissa ja Panssariprikaatissa käynnistyi elokuussa e- ja äänikirjapalvelun kokeilu. Palvelu on varusmiesten käytössä heidän koko palvelusaikansa. Kokeilun tarkoituksena on tukea varusmiesten monipuolista harrastamista kasarmilla ja kehittää palvelusolosuhteiden viihtyisyyttä. Taustalla on myös ajatus kannustaa nuorison lukemisharrastusta.

Tykkimies Jaakko Hilmola Passariprikaatista on yksi innokkaista lukijoista. Hän sanoo varusmiesten virtuaalisen kirjaston olevan mukavan helppo harrastus vapaa-ajalle. 

– Erittäin hyvä harrastusvaihtoehto. Olen tyytyväisenä voinut jäädä kasarmivapailla punkkaan makoilemaan ja lukemaan kirjaa, hän toteaa.  

Kirjojen lukeminen on aina ollut osa vapaa-aikaa ja kokeilun avulla aktivoidaan tähän yhä enemmän. Kokeilu helpottaa kirjojen lainaamista ja uutuutena on mahdollistettu myös äänikirjojen kuunteleminen. Hilmola on tyytyväinen, sillä kaikkia aktiviteetteja tai varusmiesten kerhoja ei välttämättä koronarajoitusten vuoksi olla pystytty toteuttamaan.    

– Kirjastopalvelu on mielestäni erittäin helppo harrastusvaihtoehto, riittää kun on oma puhelin ja paikka, missä keskittyä lukemaan. 

Perinteiset kirjat ovat varmasti kaikille tutuin kirjallisuuden muoto, mutta kokeilun myötä Hilmola on kuitenkin tutustunut äänikirjoihin, joista hänellä ei aikaisempaa kokemusta juurikaan ole. 

– Olen aiemmin lukenut vain fyysisiä kirjoja, joten on ollut ihan hauskaa kokeilla äänikirjoja nyt, kun Maavoimat on antanut tähän mahdollisuuden. Kirjan kuunteleminen on ollut yllättävän mukavaa. 

Varusmiehen kirjastossa on luettavana ja kuunneltavana tuhansia kirjoja suomen kielen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Hilmola onkin ollut tyytyväinen kirjaston laajaan valikoimaan ja hänen ajatuksenaan on kokeilla lukemista myös vieraalla kielellä. 

– Yllätyin sen laajuudesta. Kirjastossa on edustettuna paljon eri kirjallisuuden lajityyppejä ja vielä suomenkielisten lisäksi löytyy ruotsin- ja englanninkielisiäkin kirjoja. Ajattelin kokeilla vielä palvelusaikanani kirjan lukemista ruotsiksi tai englanniksi. 

Varusmiehen kirjasto on paitsi toivottu lisä aktiviteetteihin kasarmilla, myös rentoutumiskeino. Hilmolalle iltojen virkistyksenä toimivat kevyemmät kirjat. 

– Etenkin täällä intissä juoneltaan kevyemmät kirjat sopivat hyvin piristämään iltoja.