Hyppää sisältöön

Vuoden Urateko -tunnustuspalkinto Puolustusvoimien Urheilukoululle

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 8.12.2015 13.20
Tiedote

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) myönsi Urateko-tunnustuspalkinnon Puolustusvoimien Urheilukoululle 8.12.2015.

Urateko -tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain harkinnanvaraisesti henkilölle tai taholle, joka on vuoden aikana merkittävällä ja uutta luovalla tavalla myötävaikuttanut urheilijoiden opiskelumahdollisuuksien kehittämiseen. Perusteluissa todetaan:

”Urheilukoulu on tehnyt pitkäjänteistä työtä urheilijoiden eteen ja ollut tärkeä osa monen urheilijan urapolkua. Urheilukoulu on toteuttanut viime vuosina muutto- ja muutosprosessin luoden uudenlaisia toimintatapoja ja yhteistyömuotoja ajan hengessä. Paluu Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan on onnistunut mainiosti. Urheilukoulu on integroinut toimintansa osaksi urheiluakatemiatoimintaa tehden lajien, seurojen ja muun akatemiaverkoston kanssa entistäkin tiiviimpää yhteistyötä lahjakkaiden urheilijoiden tukemisessa. Näin voidaan löytää parhaat mahdolliset ratkaisut varusmiespalveluksen ja kansainväliseen menestykseen tähtäävän valmentautumisen yhdistämiseksi. Palaute urheilijoilta ja valmentajilta on ollut kiittävää.

Urheilukoulu toimii siltana juniorisarjoista aikuisten sarjoihin ja ammattilaisuuteen, toisen asteen opinnoista korkea-asteelle ja nuoruudesta aikuisuuteen. Urheilukoulun aikana urheilijat kohtaavat aikuisurheilun ja itsenäistymisen haasteita. Urheilukoulu tukee vahvasti urheilijoiden kokonaisvaltaista kasvuprosessia.

Urheilukoulu on tarjonnut myös erinomaisen foorumin lajirajat ylittävään tiedon jakamiseen ja urheilijoiden keskinäiseen kanssakäymiseen.”

Palkinnon luovuttivat URA:n hallituksen jäsenet, Urheilukoulun aikanaan käyneet mestarijuoksijat Jukka Keskisalo ja Lasse Viren. Palkinnon vastaanottivat Urheilukoulun johtaja, everstiluutnantti Marko Hirsimäki, valmennuspäällikkö Jari Karinkanta ja alokas Jussi Kanervo.

- Urheiluakatemiayhteistyö URHEA:n kanssa on mahdollistanut haastavassa tilanteessa varusmiesten valmentautumisen laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Puolustusvoimat ja Urheilukoulu haluavat olla jatkossakin osa edelleen kehittyvää yhteistyötä, kommentoi everstiluutnantti Marko Hirsimäki.

Urheilukoulun tärkein tehtävä on kouluttaa tiedusteluryhmiä poikkeusolojen tarpeisiin. Urheilukoulu mahdollistaa myös lahjakkaiden urheilijoiden valmentautuminen varusmiespalveluksen aikana osana suomalaista valmennusjärjestelmää.

Jarkko Nieminen on ylpeä suomalainen tennismaila ja rynnäkkökivääri kädessä

Jarkko Niemiselle suomalaisuus on ylpeyden aihe. Nieminen on nähnyt 60 maata ja kulttuuria upealla tennisurallaan. Jännittävän tenniksen lisäksi hän on aina halunnut välittää yleisölle suomifiilistä.

- Olen kunnialla liputtanut isoa Suomen lippua maailmalla, hyvää positiivista suomifiilistä pienestä hienosta maasta, kertoo Jarkko Nieminen.

Niemisen mukaan varusmiespalvelus kuuluu suomalaisen velvollisuuksiin. Niemisen palvelus sujui hyvin.

- Kehityin urheilijana, pystyin treenaamaan hyvin ja pelasin ehkä uran parasta tennistä sinä aikana. Opin ne opit, mitä pitikin palvelusaikana saada. Pystyin hoitamaan molemmat hyvin.

Niemisen asenne sotilaskoulutukseen teki vaikutuksen Urheilukoulun henkilökuntaan ja palvelustovereihin. Jarkko Nieminen on tyylikäs ammattilainen ja on ylpeä suomalainen tennismaila ja rynnäkkökivääri kädessä.

Urho Kekkonen URA:n ja Urheilukoulun taustalla

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) perustettiin Presidentti Urho Kekkosen toimesta vuonna 1972. Säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammattienvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä sekä pyrkiä turvaamaan aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden koulutustausta. Säätiö on jakanut 44 vuoden aikana opintoapurahoja lähes 4000 huippu-urheilijalle yhteensä yli neljän miljoonan euron edestä.

Urheilukoulutoiminta käynnistyi presidentti Urho Kekkosen velvoittamana Helsingissä ja Kajaanissa vuonna 1964. Varsinainen Urheilukoulu perustettiin Lahteen vuonna 1979. Vuoden 2015 alusta Urheilukoulu siirtyi pääkaupunkiseudulle Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan. Kainuun prikaatissa Kajaanissa ovat talvilajeista tällä hetkellä ampumahiihto, hiihtosuunnistus, lumilautailu, maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetyn hiihto.

´