Hyppää sisältöön

Vuosikymmen suomalaista koulutusta Somaliassa

Maavoimien esikunta
Julkaisuajankohta 17.2.2020 16.04
Tiedote

Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Rami Saari tarkasti EUTM Somalia -operaatioon osallistuvan suomalaisen osaston sekä tapasi operaation johtoa Mogadishussa 11.-13.2.2020.

Suomi on osallistunut operaatioon sen perustamisesta lähtien, vuodesta 2010. Operaation tavoitteena on koulutuksella ja neuvonannolla tukea Somalian turvallisuusjoukkojen kehittämistä. Suomi osallistuu tällä hetkellä operaatioon Mogadishussa esikunta-, neuvonantaja- ja kouluttajahenkilöstöllä, joiden tehtävänä on koulutus ja avustaminen strategisella, operatiivisella ja taktisella tasolla. Koulutuksen painopisteenä ovat johtajakoulutus ja erikoisalojen kouluttajakoulutus. Suomalaisia kouluttajia operaatiossa palvelee tällä hetkellä 11 henkilöä.

Tarkastusmatkansa aikana Saari vieraili operaation Dhagabadan koulutuskeskuksessa, jossa myös suomalaiset sotilaat kouluttavat paikallisviranomaisia.

- Käynnissä on suomalaisten toteuttama kouluttajien koulutus, jota käytännössä toteuttivat sekä reserviläiset että palkattuun henkilökuntaan kuuluvat sotilaat. Sekä operaation johto, paikalliset kollegat että koulutettavat antoivat erinomaista palautetta koko suomalaisen osaston toiminnasta. Tähän ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, Saari toteaa.

Tarkastusmatkansa aikana Saari tapasi operaation komentajan prikaatikenraali Antonello De Sion sekä muuta operaation johtoa. Johdon välisissä keskusteluissa käsiteltiin operaation nykyistä ja tulevaa toimintaa, sekä operaation keskeistä asemaa alueella.

- Operaatio tekee alueella merkittävää työtä Somalian omien turvallisuusjoukkojen kehittämiseksi osittain epävakaassa turvallisuusympäristössä. Suomalaiset ovat kouluttaneet Somalian asevoimien sotilaita alueella nyt vuosikymmenen. Pienellä henkilöstömäärällä on pystytty vaikuttamaan maan omien turvallisuusjoukkojen kehitykseen positiivisesti. Samalla tavoitteella jatkamme toimintaamme myös tulevaisuudessa, Saari päättää.

EUTM Somalia
´