Hyppää sisältöön

Vuosipäiväjuhla ja yleisötapahtuma Utin jääkärirykmentissä

Utin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 10.5.2017 15.10
Tiedote

Vuonna 1997 perustettu Utin jääkärirykmentti juhlistaa 20-vuotista taivaltaan perjantaina 12. toukokuuta. Vuosipäivän juhlallisuuksiin kuuluvat seppeleenlasku, paraatikatselmus ja ohimarssi sekä yleisölle avoin toimintanäytöstapahtuma.

Utin jääkärirykmentti perustettiin 1.1.1997 yhdistämällä Laskuvarjojääkärikoulu, Sotilaspoliisikoulu ja Ilmavoimista siirretty Helikopterilentue. Vuonna 2001 Helikopterilentue organisoitiin Helikopteripataljoonaksi. Erikoisjääkäripataljoona perustettiin vuonna 2005.

Huomattavimpia merkkipaaluja rykmentin ensimmäisellä 20-vuotisjaksolla ovat olleet NH90-helikopterijärjestelmän operatiivisen toiminnan käynnistyminen sekä ammattisotilaisiin perustuvan erikoisjoukkojärjestelmän rakentaminen. Utin jääkärirykmentti on vakiinnuttanut paikkansa Maavoimien nopeasti käytettävän iskukyvyn keihäänkärkenä.

Utin jääkärirykmentin varsinainen vuosipäivä on 10. toukokuuta, jolloin vuonna 1918 aloitettiin silloisen ratsuväenkenraali Mannerheimin käskystä Utin lentotukikohdan rakennustyöt. Utin tukikohta täyttää ensi vuonna 100 vuotta.

Yleisölle avoin toimintanäytöstapahtuma

Utin jääkärirykmentti järjestää yleisölle avoimen tapahtuman 12.5. kello 11 – 14. Luvassa on lento- ja toimintanäytöksiä sekä kalustoesittely. Tapahtumaan ei ole sisäänpääsymaksua.
 
Varuskunta-alueen portit ja kalustonäyttely avataan yleisölle kello 11. Samanaikaisesti avautuvat myös sotilaskodin ja varuskuntaravintolan myyntipisteet tapahtuma-alueella. Niissä maksuvälineeksi käy ainoastaan käteinen.
 
Toimintanäytöstapahtuman ohjelma
11.40  Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan esitys
12.00  Tapahtuman avaussanat
12.05  NH90-helikopteri ja sammutusvesisäiliön tyhjennys
12.10  Laskuvarjojääkäreiden tukkijumppa
12.20  NH90-helikopterin ja erikoisjääkärien toimintanäytös
12.35  MD500-helikopterin esittelylento
12.45  NH90-helikopterin esittelylento
12.55  Hornet-torjuntahävittäjän esityslento
13.10  Laskuvarjohyppääjä tuo Suomen lipun yleisön eteen.

Matala pilvikorkeus tai kova tuuli saattavat asettaa rajoitteita joidenkin näytösten toteuttamiselle.

Utin jääkärirykmentin toimintanäytöstapahtumaa voi seurata maavoimien facebook-sivulla osoitteessa bit.ly/utti2017.

Poikkeuksellinen nopeusrajoitus Kuutostiellä

Toimintanäytöstapahtuman yleisön henkilöautojen pysäköintialueeksi on varattu Utin leirikenttä, jonne kulku tapahtuu Vennantien risteyksestä. Leirikentältä on järjestetty maksuton nonstop-bussikuljetus tapahtuma-alueelle ja takaisin kello 10 – 15 välisenä aikana.
 
Ryhmiä kuljettavat linja-autot, minibussit, liikuntarajoitteisten ajoneuvot sekä moottoripyörät, mopot ja polkupyörät voivat pysäköidä tapahtuma-alueen läheisyydessä olevalle Utti-aukiolle (Lentoportintie 11). Molemmille pysäköintialueille on opastus VT6:lta.

Tapahtumaan liittyen nopeusrajoitus Kuutostiellä alennetaan Lepolan hautausmaan liittymän länsipuolen ja Lentoportintien liittymän itäpuolen välisellä tieosuudella 50 kilometriin tunnissa. Alennettu nopeusrajoitus on voimassa perjantaina kello 9 - 15.

´