Hyppää sisältöön

Wide Area Security -koulutus käynnissä Irakissa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 19.6.2017 15.36
Tiedote
Ulkomaisia sotilaita koulutuksessa

Monikansallinen kouluttajaosasto on saanut toukokuun aikana uuden koulutettavan joukon WAS -kurssikokonaisuuden (Wide Area Security -koulutus) kouluttamiseksi paikallisille turvallisuusjoukoille.

Kurssin tarkoituksena on antaa paikallisille turvallisuusjoukoille kyky edistää vakautta ja turvata vastuualueensa tilanne pitkällä aikavälillä. Kurssi sisältää kolmen viikon valmistelevan vaiheen, ja valmisteluosuuden jatkeeksi järjestetään kolmen viikon mittaiset perus- ja jatkokurssit. Yhteensä kurssi kestää yhdeksän viikkoa. Suomalainen kouluttajaosasto osallistuu kurssien järjestämiseen osana monikansallista joukkoa.

Koulutuksen sisältö lähtee liikkeelle tavallisista jalkaväkitaidoista. Koulutus etenee oman joukon suojauksen sekä tukikohdan turvallisuuden kautta tarkkailu- ja tarkastuspisteiden perustamiseen, partiointiin, alueen eristämiseen sekä hallussapitoon. Kurssilla annetaan koulutusta partion, ryhmän, joukkueen ja aina komppanian kokoonpanoihin saakka. Upseereille on tämän lisäksi omaa johtamiskoulutusta.

Tavoitteena on, että kurssin käytyään joukko on saavuttanut yhtenäisen perustason taidoissa ja sillä on perusteet oman vastuualueensa turvallisuustilanteen vakauttamiseseen sekä ylläpitämiseen. Samalla suomalaisen kouluttajaosaston kouluttajat pääsevät keskustelemaan koulutettavien omakohtaisista rintamakokemuksista ja soveltamaan niitä koulutettaviin toimintatapoihin.

Suomalainen kouluttajaosasto kouluttaa kurssilla kerrallaan yhtä paikallisten turvallisuusjoukkojen komppaniaa. Kurssi on vain yksi kouluttajaosaston monista meneillään olevista koulutuskokonaisuuksista.

Sotilas ja siviili juttelevat. Taustalla kauas kantavaa hiekkaista erämaata.

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Jari Kallio pääsi joukkojen tarkastuksen yhteydessä tutustumaan suomalaisen joukon antamaan monipuoliseen koulutukseen Irakissa toukokuun lopussa. Tarkastuksen keskeisimpänä aiheena oli tutustua suomalaisen joukon toimintaan Kurdistanissa.

Vierailun aikana operaatiopäällikkö tapasi muiden koalition kansallisuuksien yhteistyökumppaneita ja osallistui joukon tilannekatsauksiin. Operaatiopäällikkö tarkasti myös kouluttajaosaston ja seurasi joukon harjoittelua.

– Tarkastusmatkan aikana pääsin asian itse toteamaan. Tämän lisäksi olen myös muiden koalitiomaiden edustajilta saanut kuulla sen, että suomalaisten työn ja tekemisen laatu on täällä todella korkeatasoista. Uskon vahvasti, että sama taso säilyy jatkossakin, Kallio totesi.

´