Hyppää sisältöön

Yhteistyötä Iso-Britannian sotilaiden kanssa pohjoisen olosuhteissa

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 15.12.2022 7.03
Tiedote
Varusmies määrittää maalin paikkaa metsässä aamuauringon noustessa pakkassäässä.

Saimme kunnian toivottaa tervetulleeksi 3-henkisen osaston 4th Regiment Royal Artillery`sta Kainuun tykistörykmentin mukaan reilun viikon mittaiselle ampumaharjoitukselle Rovajärvelle.

Osasto koostui kolmesta kokeneesta ammattisotilaasta, jotka muodostivat yhdessä tulenjohtoryhmän. Ulkomaan vahvistuksilta tulen johtaminen taittui käden käänteessä.

Ulkomaan vahvistukset mainitsivat heti alkuun, että Suomi on pohjoisin paikka missä he olivat vierailleet. Kylmyys ja uudenlaiset olosuhteet eivät kuitenkaan heijastuneet heidän toimintaansa. He omaksuivat nopeasti suomalaiset käytännöt sekä toimintamallit ja osallistuivat kaikkeen toimintaamme innokkaasti täynnä halua oppia uutta. 

Kielikään ei aiheuttanut muureja tai haasteita, sillä tapa kommunikoida löydettiin tavalla tai toisella. Ihmisinä kaikki olivat erittäin helposti lähestyttäviä sekä avoimia, mikä lisäsi rohkeutta tehdä yhteistyötä maasto-olosuhteissa. 

Kolmikolta löytyi useiden vuosien kokemus sotilaallisesta toiminnasta ja etenkin tulenjohtamisesta. Ikäeromme tai kokemuksen määrä ei kuitenkaan näkynyt toiminnassamme, vaan päinvastoin se vain vahvisti yhteistyötämme. He osasivat jotain mitä me emme, kuten myös päinvastoin me opetimme heille paljon uutta. 

Mieleeni jäi hyvin vanhimman sotilaan pohdinnat siitä, miten tehokas opetusmenetelmä Suomen Puolustusvoimilla on käytössä; oppilaat johtivat tulta mallikkaasti vain muutaman kuukauden kokemuksen nojalla.

Tulenjohtoryhmänä kolmikko oli hyvinkin rauhallinen ja ammattitaitoinen. Toiminta oli varmaa, laadukasta ja luotettavaa. Tulenjohtamisen oppien lisäksi pääsimme yhtenä iltana kuulemaan ja kokeilemaan heidän perustaistelumenetelmiään mm. erilaisia etenemismuotoja ja huutoja monipuolisten koulutusten ja oppituntien avulla.

Kokonaisuudessaan yhteinen viikko antoi puolin ja toisin uutta ja hyödyllistä oppia. Tulenjohtolinjan oppilaat kehuivat kokemusta onnistuneeksi, antoisaksi sekä unohtumattomaksi. Positiivinen harjoitus kaikin puolin. Suuri kiitos vierailustanne!

Teksti: upseerikokelas Annika Kuisma, Kainuun prikaati, 2. tuliasemapatteri 
Kirjoittaja osallistui alueelliseen tykistön ampumaharjoitukseen Rovajärvellä 14.-22.11.2022