Hyppää sisältöön

Yhteistyötä ja suorituskykyä kaikissa olosuhteissa 

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 3.2.2023 11.22
Tiedote
Kaksi panssarivaunua tiellä talvisessa metsämaisemassa.
Leopard-panssarivaunuja Kontio 22 -harjoituksessa.

Arvoisa Hurtti-Ukko-artikkelin lukija, hyvää alkanutta toimintavuotta 2023!

Hurtti-Ukko-juhlalehti 2022 julkaistiin paperiversiona prikaatin täyttäessä 60-vuotta Hoikankankaalla. Se on voimassa kuluvan vuoden. Lehden teemana oli rekrytointi, tarvitsemmehan alati uusia sotilaita ja siviilejä riveihimme pitääksemme prikaatin elinvoimaisena. 

Jatkossa johdon tavoitteena on julkaista vuosittain vastaava Kainuun prikaatin ajankohtaiskatsaus Hurtti-Ukko. Sisältö rakentuu ajankohtaisille aiheille ja siinä luodaan katsaus myös tulevaan toimintavuoteen. Muutoin julkaisemme näitä artikkeleita täällä nettisivuillamme.

Kainuun prikaatin varusmiehet taistelukosketuksessa US- ja britti-sotilaiden kanssa Cold Response 22 -harjoituksessa Norjassa.

 

Viime vuoden aloitimme johtamalla puolustusvoimien osallistumisen vuoden 2022 suurimpaan kansainväliseen harjoitukseen Cold Response 22:een Norjassa. Siellä joukkomme yhdessä Jääkäriprikaatin ja Porin prikaatin taistelijoiden kanssa osoittivat suorituskykynsä, joka kestää hyvin kansainvälisen vertailun. 

Toimintavuotta varjosti Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seurannut yleinen valmiustason nosto, mikä toi lisää työtä myös Kainuun prikaatille etenkin kertausharjoitusten määrän kasvaessa. 

101 Screaming Eagle -badge Valmiusyksikön sotilaan kypärässä.

 

Valtion johdon turvallisuus- ja puolustuspoliittiset linjaratkaisut vaikuttivat myös Kainuun prikaatin toimintaan. Osallistuimme aktiivisesti kansainvälisen harjoitustoiminnan aktivointiin Pohjois-Suomessa Jääkäriprikaatin tukena. Harjoituskumppanina meillä oli yhdysvaltalaisen 101. maahanlaskudivisioonan joukkoja. 

Divisioona tunnetaan maineikkaasta Mel Gibsonin tähdittämästä sotilaselokuvasta ”We were soldiers”. Eittämättä Rovajärvellä vieraillut divisioonan komentaja kenraalimajuri Joseph McGee antoi itsestään myös melgibsonmaisen vaikutelman ja sopisi hyvin esikuvaksi Gibsonin esittämälle komentajalle. Hän johti sotilaitaan ollen heidän joukossaan, kypärä päässä ja naamiomaalia kasvoilla. 

Omat sotilaamme, niin kouluttajat kuin varusmiehetkin pääsivät kokemaan kansainvälisen harjoitustoiminnan oheen kuuluvaa vapaa-ajan kanssakäymistä ja hihamerkkien vaihtoa. Kainuun prikaatin joukko-osastomerkki osoittautuikin erittäin halutuksi sotilaiden keskuudessa. Vaihtareina saatiin sitten Screaming Eagles -badgeja ja maastokuvioituja Amerikan ’Stars and Stripes’ -lippuja.

Kouluttajamme tekivät kautta linjan vakuuttavaa työtä ja haastava harjoitus kovapanosammuntoineen vietiin menestyksellä turvallisesti läpi.

Ruotsalainen Archer-tykki Vigilant Knife 22 -harjoituksessa Rovajärvellä.

 

Eikä siinä kaikki. Vuosi jatkui samoissa merkeissä, elokuun lopussa saimme kokea kansainvälisen SNAPEX-valmiusharjoituksen dynamiikkaa. Ruotsalainen prikaatin taisteluosasto oli saanut tehtävän ryhmittyä Suomeen. Taustalla oli yhdenaikainen valmiudenkohotus molemmin puolin rajaa.

Harjoitukseen osallistui joukkoja myös muualta maavoimista ja kuriositeettina brittiläinen jalkaväkikomppania. Komppanialla oli ajoneuvoina vain pari kuorma-autoa varusteiden kuljetukseen ja päällikön Land Rover. Muuten joukko tuotiin alueelle bussilla.

Ryhmitysalueelle keskittämisen jälkeen ja taistelujen aikana joukko kulki jalan. Karskit britit eivät tarjouksesta huolimatta halunneet telttoja vaan nukkuivat taivasalla ohuiden, suurehkoon sadeviittaan rinnastettavien sääsuojiensa kera. Hyvää tuuria heillä oli siinä mielessä, että Lapin hyttystílanne oli harjoituksen aikaan olematon ja muutenkin vallitsi kuiva keli.

Maastolaatikko 2022-kesän harjoituskokokonaisuudessa.

 

Syksyllä tykistömme, Kainuun tykistörykmentti johti alueellisen tykistön ampuma- ja taisteluharjoituksen Rovajärvellä. Harjoituksessa ammuttiin etelän joukko-osastojen kanssa eri epäsuorantulenkäytön järjestelmillä eri tulimuotoja ja useampi tuhat kranaattia. Tuli oli koossa ja osui maaliin. 

Vuosi huipentui ylipäällikön käyntiin Kainuun prikaatin johtamassa Maavoimien pääsotaharjoitus Kontio 22:ssa. Pohjois-Karjalaa puolustettiin alkutalven vaativissa olosuhteissa. Ylipäällikkömme vaikuttui niin varusmiesten kuin reserviläisten osaamisesta ja tahdosta. 

Harjoituksen arviointiraportti oli prikaatin kannalta mieluisaa luettavaa. Huolimatta suuren harjoituksen volyymiin kuuluvista pienistä kitkatekijöistä, pääosa harjoitustavoitteista saavutettiin. 

Prikaatin tiimi esikuntapäällikön johdolla osoitti rautaisen ammattitaitonsa. Hoikankankaalle saapui toista tuhatta reserviläistä, lähes kokonaisen varusmiessaapumiserän verran. Melkoinen voimainponnistus huoltojärjestelmällemme. Kukaan ei valittanut - Kainuun prikaati toimi operoivana organisaationa.

Itse harjoituksessa koulutusosastomme ja erotuomarimme puolestaan rinnastettiin jopa jääkiekon legendaariseen MM-ykkösketjuun. Ketju teki varmaa tulosta.

Englantilainen komppanianpäällikkö esittäytyy Puolustusvoimain komentajalle Vigilant Knife 22 -harjoituksessa. Paikalla NATO:n sotilaskomitean puheenjohtaja amiraali Bauer ja Ruotsin puolustusvoimien komentaja kenraali Bydén.

 

Vuosi vaihtui ja aloitimme valmistautumisen Nato-jäsenyyteen. Vuoden 2023 prikaatin kärkihanke on kansainvälisen yhteistoimintakyvyn parantaminen. Valmistaudumme Nato-jäsenyyteen joukko-osastotasolla laatimalla tukeutumisohjeen vieraileville joukoille. 

Valmistaudumme osaltamme isännöimään liittolaismaiden joukkoja Kainuussa. Se vaatii jälleen jokaisen ponnistusta, mutta mikäli tehtävä annetaan, se hoidetaan pieteetillä. Tarjoutuuhan meille samalla mahdollisuus esitellä Kainuuta ja eritoten kunniakasta sotahistoriaamme Raatteen ja Kuhmon suunnilla. 

Lisäsimme muuten hieman vaikeuskerrointa ottamalla vuoden 2023 koulutuksen osateemaksi pimeätaistelun. Näin valmistaudumme kohtaamaan laadukkaan vastustajan kaikissa olosuhteissa yhdessä tai yksin. Perinteet velvoittavat. On pärjättävä. 

”Kainuun prikaati, vyötärön lukko” 

Kirjoittaja on Kainuun prikaati komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen

Pioneerit tukemassa yhdysvaltalaisia laskuvarjojoukkoja ammunnoissa.

 


 

´