Hyppää sisältöön

Yhteysupseeri varmistaa sujuvan yhteistyön

Maavoimat
Julkaisuajankohta 24.3.2019 10.37
Uutinen
Majuri Sarlin

Suomalaiset yhteysupseerit työskentelevät tässä harjoituksessa Ruotsalaisen prikaatin esikunnassa oman toimialansa asiantuntijoina, ja he keräävät ja välittävät tietoa suomalaisten ja ruotsalaisten joukkojen välillä. Yhteysupseerien tärkein tehtävä on tukea prikaatin komentajan päätöksentekoa ja auttaa prikaatin esikuntaa erilaisten operaatioiden suunnittelussa.

Majuri Seppo Sarlin toimii tässä harjoituksessa Ruotsalaisen prikaatin etukomentopaikan yhteysupseerina. Hänen tehtävänsä on tuoda prikaatin esikuntaan tarvittava tieto ja kysymykset suomalaisen taisteluosaston näkökulmasta operaatioiden suunnitteluun.

– Yhteysupseeria tarvitaan jatkuvasti. Operaatioiden suunnitteluun ja päätöksenteon tueksi tuon tiedon suomalaisen taisteluosaston suorituskyvystä. Prikaatin komentajalle välitän jatkuvasti tietoa suomalaisen taisteluosaston valmiustilanteesta ja tehtävän suoritusvaiheesta sekä tarvittaessa hankin tietoa esimerkiksi siitä, mikä suomalainen joukko kykenee tarvittaessa tekemään vastahyökkäyksen ja kuinka nopeasti, kertoo majuri Sarlin työstään.

Sotilas näyttää paperia toiselle sotilaalle

Yhteysupseerin työ sujuvoittaa jo harjoituksen suunnitteluvaiheessa suomalaisten ja ruotsalaisten yhteistyötä huomattavasti ja nopeuttaa päätöksien tekemistä. Tieto suomalaisten ja ruotsalaisten erilaisista joukoista ja suorituskyvyistä saadaan suunnittelutilaisuuksiin suoraan yhteysupseereilta.

– Yhteistyö on ruotsalaisten kanssa sujunut hyvin ja tutustuminen uusiin henkilöihin ja toimintaympäristöön on ollut mutkatonta. Kielimuuria ei ole, koska yhteinen kieli yhteistoiminnassa on englanti ja ymmärrän jonkin verran ruotsiakin. Suomalaiset ja ruotsalaiset joukot ovat erilaisia ja erilaisilla suorituskyvyillä varustettuja, myös suomalaisten ja ruotsalaisten toimintatapamallit ovat osin erilaisia. Taistelujen edetessä opimme ja kykenemme käyttämään toistemme suorituskykyjä sekä kommunikoimaan ja raportoimaan niin, että asiat tulevat ymmärretyiksi, kertoo etukomentopaikan yhteysupseeri majuri Seppo Sarlin ja toteaa, että olosuhteet tuovat varmasti haasteita kaikille joukoille, täällä on lunta jopa enemmän kuin mihin olemme kotimaassa tottuneet.

 

´