Paikallispuolustusharjoitus Pohjoinen 19 alkaa Lapissa ja Kainuussa

JääkäriprikaatiKainuun prikaati 26.8.2019 14.02
Tiedote

Paikallispuolustusharjoitus Pohjoinen 19 järjestetään 9.–13.9.2019 Lapissa Rovaniemi–Kemijärvi alueella ja Kainuussa Kajaanin alueella.

Harjoituksen johtaa Jääkäriprikaati ja harjoituksen johtajana toimii Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja eversti Jari Osmonen. Harjoitukseen osallistuu joukkoja Jääkäriprikaatista, Kainuun prikaatista ja Lapin lennostosta sekä viranomaisia Lapin ja Kainuun alueelta, harjoituksen kokonaisvahvuus on 1200 henkilöä.

Harjoituskokonaisuuteen liittyy Lapin aluehallintoviraston johtama Lappi 19 -valmiusharjoitus.

Harjoituksen tavoitteita ovat:

  • Tilannekuvan jakaminen eri viranomaisten välillä ja yhteisen tilannekuvan muodostaminen
  • Johtaminen, tiedonvaihto ja yhteistoiminta eri johtokeskusten välillä
  • Toiminta moniviranomaistilanteissa, niiden käytännön johtaminen, tiedonvaihto ja raportointi
  • Henkilöstön harjaannuttaminen sekä varusmiesten ja reserviläisten kouluttaminen paikallispuolustustehtäviin
  • Valmiuden ja puolustuskyvyn luominen ja harjoittelu Itä-Lapin ja Kainuun alueilla

Lapissa harjoitus järjestetään pääosin Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella. Maanantaina ja tiistaina harjoittelu näkyy ja kuuluu myös Kemijärvellä. Maanantain 9.9.2019 kuluessa harjoitukseen kuuluva joukko ryhmittyy Kemijärvelle teollisuusalueelle. Varsinainen harjoittelu tapahtuu tiistaina 10.9.2019 osoitteessa Seminaarikatu 7, entisellä Särkelän koululla, josta käytetään myös nimeä entinen seminaarin päärakennus. Harjoitusjoukkoon kuuluva osasto ryhmittyy Seminaarikatu 7:n alueelle 10.9.2019 aamupäivän aikana. Sovellettu harjoitus tapahtuu iltapäivällä 10.9.2019 noin klo 13.-16.00. Tässä yhteydessä käytetään sivullisille vaarattomia paukkupatruunoita, jotka aiheuttavat jonkun verran meluhaittaa lähiympäristöön.  Jääkäriprikaati eristää alueen tarvittavilta osin ja sotilaspoliisit ohjaavat liikennettä harjoitteluun käytettävällä alueella.

Kajaanissa harjoitus näkyy eri puolilla kaupunkia mm. keskustassa ja lentokentällä. Keskustassa suljetaan liikenteeltä tiistaina kello 8-11 seuraavat kadut: Kauppakatu välillä Lönnrotinkatu-Koulukatu sekä Urho Kekkosen katu välillä ranta - kaupungintalon parkkipaikka. Huolto-, asukas- ja jakeluliikenne päästetään kiinteistöille ja jalankulkijat sekä pyöräilijät voivat liikkua Kauppakatua ja torin rantaa pitkin. Paikoitusalue kauppatorilla on varattu harjoituskäyttöön tiistaiaamun ja -aamupäivän ajan.

Harjoituksen aikana päivystää numero 0299 452 112 mahdollisia kansalaisten yhteydenottoja varten.

Paikallispuolustuksen tehtäviä harjoitellaan 9.–13.9.2019 Maavoimien paikallispuolustusharjoituksissa myös Etelä-Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.

Pohjoinen 19 -paikallispuolustusharjoitusta voi seurata maavoimien sosiaalisen median kanavilla Facebook ja Twitter aihetunnisteilla #pohjoinen19 ja #paikallispuolustus sekä Maavoimien harjoitukset sivustolla https://maavoimat.fi/paikallispuolustusharjoitukset