Hyppää sisältöön

Arrow 17 - varusmiespalveluksen kohokohta

Maavoimat
Julkaisuajankohta 12.5.2017 15.53
Tiedote
Leopard panssarivaunu naamioituna havuilla

Monelle varusmiehelle Arrow 17 on palveluksen huipentava loppusota. Harjoitukseen ei kuitenkaan osallistu ainoastaan suomalaisia varusmiehiä, vaan Arrow 17:ssä on harjoitellut asevelvollisia myös Norjan maavoimien pohjoisesta prikaatista.

Panssarimies Samu Kinnunen palvelee Leopard 2 A6 -vaunun ajajana. Arrow 17 -harjoitukselta hän odotti erityisesti harjoittelua uudessa maastossa sekä yhteistyötä kansainvälisten joukkojen kanssa.

– Toiminta isossa harjoituksessa suuren taisteluosaston osana jännitti etukäteen.

Panssarimies Samu KinnunenPanssarimiehen muistiin ovat jääneet vahvasti uudet Leopard 2 A6 -panssarivaunut – eritoten mpumaharjoitusvaiheessa.

– Uudella vaunulla oli hienoa ajaa. Tuntui todella siltä, että jalan alla on iso kasa voimaa, Kinnunen kuvailee.

– Täyskaliiperiammuksen laukaisu oli uskomaton kokemus. Pääsin itsekin ampumaan, vaikka vaunun ajajana palvelen – se oli todella siistiä, hän lisää.

Yhteistyö unohtumatonta

Samu Kinnunen kokee, että yhteistoiminta on luonnistunut mutkattomasti paitsi aselajien välillä myös kansainvälisesti.

– Uskon oppimisen olleen molemminpuolista. Toimimme yhdessä norjalaisten varusmiesten kanssa. Olen oppinut paljon norjalaisten toiminnasta. Arrow 17:ssä opin lisäksi toimimaan isossa taisteluosastossa sekä omasssa toiminnassani hyödyntämään maastoa entistä paremmin.

– Tämä on ollut varusmiespalvelukseni ehdoton kohokohta. Tänne lähtemistä en kadu. Muistan tämän varmasti loppuikäni, Kinnunen kiteyttää.

Suomalainen ruoka jää mieleen

Norjan pohjoisen prikaatin sotamies Andras Hellum ei ennen harjoitukseen tuloa tuntenut Suomea juurikaan.

– Tiesin sään olevan hieno ja että luvassa olisi paljon uusia kokemuksia, hän pohtii.Sotamies Andras Hellum

Saamiensa kokemusten perusteella Hellum sanoo pitävänsä Suomesta.

– Tykkään tästä maasta. Erityisesti ruoka täällä maastossa on ollut erinomaista – paljon parempaa kuin meillä Norjassa. Minua ovat ilahduttaneet erityisesti suomalaiset kenttäkeittiöt. Olen myös vaikuttunut joukkojen käyttämistä varusteista ja kalustosta.

Suurimmaksi eroksi suomalaisen ja norjalaisen varusmiespalveluksen välillä Hellum kertoo sen, että Norjassa kaikki eivät pääse suorittamaan varusmiespalvelusta.

– Kutsunnat koskevat kaikkia, mutta saapumiserät ovat pieniä, minkä takia moni jää rannalle, hän kuvailee.

Arrow 17 -harjoituksesta Hellumin mieleen jää yhteistyö suomalaisten sotilaiden kanssa.

– Yhteisharjoitus oli oiva mahdollisuus tutustua suomalaisiin. Minulla oli täällä hauskaa. Haluan kiittää kaikkia yhteistyöstä sekä kohteliaasta ja huomaavaisesta kohtelusta täällä Niinisalossa, hän päättää.

 

Katso videolta suomalaisten ja norjalaisten tunnelmia Arrow 17:stä

´