Hyppää sisältöön

Arrow haastaa myös paikallisjoukkoja

MaavoimatPanssariprikaati
Julkaisuajankohta 11.5.2022 18.15
Uutinen
Kuvassa taisteluvarustuksessa oleva paikallisjoukkojen reserviläinen hakemassa suojaa puun takaa.

Arrow 22 -harjoituksessa on mukana Kanta-Hämeen maakuntakomppanian reserviläisiä. Maakuntakomppaniat ovat osa paikallisjoukkoja, joiden sodan ajan tehtäviin kuuluu muun muassa strategisten kohteiden suojaaminen, alueen valvonta ja vihollisten erikoisjoukkoja vastaan toimiminen. Rauhan aikana paikallisjoukkoja voidaan hyödyntää Puolustusvoimien virka-aputehtävissä ja muissa puolustusvalmiutta tehostavissa tehtävissä.

Yleensä maakuntakomppanioita on totuttu näkemään kiinteänä osana Maavoimien paikallispuolustusharjoituksia, mutta Arrow 22 -harjoituksessa paikallisjoukkojen reserviläiset pääsevät mittaamaan taitojaan osana kansainvälistä harjoitusjoukkoa. 

Kanta-Hämeen maakuntakomppanian (K-HMAAKK) erityispiirteinä on sille asetetut suorituskykyä ja harjoituksia koskevat vaatimukset. Yksittäisen reserviläisen kohdalla korostuu taistelijan kenttäkelpoisuus, jota K-HMAAKK ylläpitää vuosittaisten kertausharjoitusten kautta sekä laatimalla jäsenikseen valikoituneille Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseista koostuvan koulutussuunnitelman.

Kanta-Hämeen maakuntakomppanian reserviläiset ryhmittymässä maastoon.
Kanta-Hämeen maakuntakomppanian reserviläiset ovat tottuneet harjoittelemaan yhdessä.
 

Paikallisjoukoissa alusta asti

Kapteeni (res) Jarmo Ilomäki toimii Arrowssa K-HMAAKK:n päällikkönä ja odottaa mielenkiinnolla tulevaa taistelutoimintaa.
- Odotamme aktiivista harjoitusta. On mukavaa päästä kansainvälisten joukkojen kanssa treenaamaan näin isossa harjoituksessa. Aiempi kokemus kansainvälisestä toiminnasta on kriisihallintatehtävistä, joissa olin vuoden verran.

Ilomäen maanpuolustustahto kumpusi jo ennen varusmiespalvelusta ja siitä on kiittäminen suvussa olleita rauhanturvaajia. Maakuntakomppaniassa hän on toiminut vuodesta alusta lähtien ja reserviläisura on ollut nousujohteista. 
- Maakuntakomppania perustettiin vuonna 2008, ja kun kouluttajat ovat vaihtuneet, niin pääkouluttajat ovat saaneet tehdä komppaniasta oman näköisensä. Motivaatio on kova ja harjoituksiin lähden enemmän kuin mielelläni, kun käsky tai kutsu tulee. Olemme Kanta-Hämeen maakuntakomppaniassa kuitenkin eliittireserviläisiä - oikeasti aktiivisia, emmekä nukkuvaa porukkaa. 

Kanta-Hämeen maakuntakomppanian päällikkö kapteeni (res) Timo Ilomäki taisteluvarustuksessa.
Kapteeni (res) Ilomäellä on neljäntoista vuoden kokemus paikallisjoukoista.
 

Monipuoliset harjoitukset motivoivat

Aktiivinen harjoitustoiminta on iso motivaatio reserviläiselle ja paikallisjoukoissa se on huomioitu. Tämän on huomannut myös jääkäri (res) Saana Törmälä-Mäkelä, joka liittyi K-HMAAKK:iin syksyllä 2021.
- Suoritin varusmiespalvelukseni Santahaminassa sotilaspoliisikomppaniassa ja tässä harjoituksessa toimin toisen virka-apujoukkueryhmän taistelupelastajana.

Törmälä-Mäkelällä on korkeat odotukset harjoitusviikolle ja selvää on, että täällä pistetään itsestä parasta peliin.
- Tiedostan, että Arrow on meille reserviläisille vaativa harjoitus, jollaista meillä ei ole aiemmin ollut. Minulle tämä on myös kokemuksena uusi ja on ollut hienoa nähdä erilaista järeää kalustoa, mitä ei palvelusaikanakaan päässyt näkemään.

Maanpuolustustahto lähtee Törmälä-Mäkelän mukaan perheestä ja heidän suojelemisestaan.
- Tämä sopii hyvin omiin arvoihin. Isä oli puhunut armeijasta paljon meille lapsena ja hakeuduinkin vapaaehtoiseen asepalvelukseen heti lukion jälkeen.

Jääkäri (res) Saan Törmälä-Mäkelä taisteluvarustuksessa.
Jääkäri (res) Saana Törmälä-Mäkelän mukaan armeijasta saa hyvää elämänkokemusta.
 

Mahdollisuus rakentaa reservinpolkua

Sotilasuralle ei Törmälä-Mäkelä kuitenkaan päätynyt, vaikka sitä pohtikin vaihtoehtona. Tällä hetkellä hän on kuitenkin varma siitä, että maakuntakomppaniassa on tarkoitus pysyä mahdollisimman pitkään.
- Näissä hommissa oppii koko ajan uutta. Maakuntakomppaniassa mukanaolo on ollut hyvin antoisaa aikaa, Törmälä-Mäkelä tiivistää.

Reserviläisten on mahdollista hakeutua paikallisjoukkoihin ja maakuntakomppaniaan ilmoittamalla halukkuudestaan aluetoimistoon. Näistä hakeutuneista maakuntakomppanioihin valitaan henkilöitä, jotka haluavat antaa Puolustusvoimille Vapaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain 28 §:n mukaisen sitoumuksen. Ympäri Suomea toimivat ja alueittain jakautuvat maakuntakomppaniat tarjoavat koulutusta ja mielenkiintoisia tehtäviä aktiivisille reserviläisille.

K-HMAAKK:n näkökulma Arrow 22 -harjoitukseen on luoda taistelukykyinen joukko ja saada lisää aktiivisia taistelijoita riviin myös tulevia harjoituksia silmällä pitäen ja toiminta on sen mukaista.

Reserviläisryhmä operoimassa kevyttä kranaatinheitintä (81 KRH).
Kevyt kranaatinheitin on osa reserviläisten puolustusta Arrow 22 -harjoituksessa.
´